Lenzen zijn ook voor kinderen een goeie manier om de oogafwijking te corrigeren. Lenzen dragen en er goed voor zorgen vraagt echter meer van je dan bij het gebruik van een bril. Er is niet echt een leeftijdsgrens aan te geven voor het dragen van lenzen, dit verschilt per kind. De beslissing of lenzen geschikt zijn voor een kind heeft meer te maken met de unieke eigenschappen en omstandigheden van je kind.

Lenzen worden altijd op maat gemaakt voor de ogen van de drager. Dus lenzen voor kinderen of voor volwassen maakt dan niet zo veel meer uit.

Lenzen dragen door kinderen.

Het dragen van contactlenzen brengt voor kinderen een verantwoordelijkheid met zich mee. De meeste complicaties bij het dragen van lenzen (5% van lensdragers heeft jaarlijks last van complicaties) ontstaan doordat contactlenzen niet goed worden gedragen of behandeld.

De vraag die je bij kinderlenzen moet stellen is kan je kind de verantwoordelijkheid aan? Snappen ze de instructies? Kunnen ze zelf de lenzen goed inzetten en uithalen, ook als ze moe zijn? Is je kind in staat om de lenzen goed schoon te houden? Als je deze vragen positief kunt beantwoorden voor je kind is hij of zij toe aan lenzen.

Waarom is er geen minimum leeftijd voor het dragen van lenzen?

Kinderogen zijn al op tweejarige leeftijd volgroeid, een kind mag daarom lenzen dragen wanneer hij of zij daar aan toe is. De hygiëne is heel erg belangrijk voor het dragen van de lenzen, daarom kijken we samen met een kind en ouders of deze verantwoordelijkheid al past bij het kind.

 

Voordelen van kinderlenzen.

Lenzen voor kinderen kunnen, mits er goed mee omgesprongen wordt, ook zorgen voor meer en beter zicht. Maar ook als je kind veel sport is het dragen van lenzen veiliger en prettiger voor je kind, en wellicht gaat het sporten ook beter wanneer de bewegingen niet worden gehinderd door het dragen van een bril. Ook is het gezichtsveld bij contactlenzen groter als door het “raam” van de bril.

Welke keuze heeft mijn kind bij het kiezen voor lenzen?

De meeste kinderen kiezen tussen nachtlenzen en zachte lenzen. Nachtlenzen zijn echt fijn voor je kind, dan heb je overdag geen lenzen op je oog. Deze lenzen corrigeren ’s nachts de sterkte van het oog waardoor je overdag scherp kunt zien zonder lenzen. Daarnaast hebben nachtlenzen soms het voordeel dat de sterkte minder snel veranderd, of zelfs stabiel blijft. Fijn bij het spelen, sporten, en zwemmen. Als de afwijking kleiner is dan -4 dan zijn nachtlenzen een mooie oplossing. Zachte daglenzen zijn prettig als je kind de lenzen alleen met het sporten draagt of als ze afwisseling naast een bril willen. Daarnaast kun je ook kiezen voor maandlenzen, dan draag je ze de hele dag en heb je elke maand een paar nieuwe frisse lenzen. En zo is de kans op complicaties ook weer kleiner.

Wil je weten of en welke lenzen voor jou kind geschikt zijn?

Maak dan een afspraak voor je kind bij ons in de winkel. Onze contactlens specialisten  kijken dan naar de gezondheid van de ogen en of deze geschikt zijn voor lenzen. Samen met jullie overleggen we wat de beste lens voor je kind is.

Vragen over lenzen voor je kind?

Stel ze via het contactformulier.