Bij ons vind je een ruime keuze aan zonnebrillen. Voor zonnebril op sterkte of een multifocale zonnebril ben je bij ons aan het beste adres. Samen met jou zoeken we de allermooiste en fijnste zonnebril uit voor al je momenten dat je last hebt van fel licht.

Een zonnebril wordt het meest gedragen in de zomer, maar ook geven een aantal zonneglazen een enorm rustig beeld in de mist of bijvoorbeeld op de ski-piste. De zon laat zich gelukkig niet alleen in de winter zien. Op zoek naar een zonnebril op sterkte voor op vakantie, winstersport, achter het stuur of op een ander specifiek moment? Vertel ons wanneer je last hebt van scherp licht en dan kijken we samen hoe we ervoor kunnen zorgen dat je minder last hebt van dat felle lichten je je ogen de optimale bescherming biedt.

Hieronder beschrijven we een aantal verschillende aspecten van een zonnebril, waarom je UV protectie nodig hebt, waarom er zoveel verschillende kleuren glazen zijn, wat polariserende glazen zijn en wat het voordeel kan zijn van spiegelglazen in een zonnebril.

Wat is een zonnebril eigenlijk?

Een zonnebril is een modisch hulpmiddel dat het licht, voordat het in je ogen valt filtert; dit zorgt voor een rustiger kijk aan de zonnige wereld. Naast dat het prettiger is om een zonnebril te dragen is het tegenwoordig ook een onmisbaar mode-item voor zowel mannen als vrouwen. Zonnebrillen complementeren je gezicht en geven je die uitstraling die bij je past. Sommige klassieke zonnebrillen raken echter nooit uit de mode en zijn nog steeds te koop. Denk bijvoorbeeld aan het piloten model van RayBan.

Multifocale zonnebril kopen?

Bij ons kun je uiteraard ook een modieuze multifocale zonnebril op je eigen sterkte laten maken. Hiermee filter je scherp licht en bescherm je je ogen tegen UV-staling. Ook bij het aanschaffen van een zonnebril meten we je ogen op zodat we er zeker van zijn dat je prettig kijkt met je bril.

De glazen maken we volledig op maat dus je kan je zonneglazen in elke kleur en elke gewenste coating laten maken. Spiegeling, degradé (van boven donker gekleurde glazen, verlopend naar beneden lichter) grijze glazen of toch liever een bril met twee of meer tinten zonneglazen? Jij beslist. Zelfs als je een multifocale RayBan, met het bekende Logo, in je zonnebril wil, kan dat.

Wat is het voordeel van spiegelglazen in de zonnebril?

Op zonneglazen is soms een spiegel coating aan de voorzijde van de zonnebril aangebracht. Naast dat dit veelal ontzettend stoer staat reflecteert deze coating een deel van het licht dat op de lens valt, op deze manier wordt de hoeveelheid licht dat je zonnebril doorlaat sterk verminderd. Deze coating kan van elke kleur gemaakt worden en is onafhankelijk van de kleur van het glas.

Back-site coating.

Bij een zonnebril is het ook mogelijk om de binnenkant van de zonnebril van een zogenaamde back-site coating te voorzien. Een back-site coating is een ontspiegeling aan de binnenkant van de bril, dit in tegenstelling als bij een gewone bril, waarbij de ontspiegeling aan de binnen en buitenkant van de glazen zit. Een ontspiegeling zorgt ervoor dat je gemakkelijker door het glas oppervlak kunt kijken, dus fijn aan de achterkant, maar niet gewenst aan de voorkant van de zonnebril die juist licht moet tegenhouden. Mogelijk met polariserende, contrast verhogende en alle andere denkbare filter en uitvoeringen van zonnebrilglazen!

Een voorzet zonnebril of Clip-on.

Wil je geen multifocale zonnebril of zonnebril op sterkte aanschaffen, dan kun je ook kiezen voor opzet zonneglazen voor op je gewone bril of een overzet zonnebril. Er zijn verschillende manieren van bevestigen welke het beste geschikt is voor jou is afhankelijk van je bril. Een opzet of voorzet zonnebril of (magnetische) clip-on is ideaal voor mensen met een brilsterkte die tijdens het autorijden niet snel kunnen wisselen tussen hun zonnebril of gewone bril, bijvoorbeeld als je een tunnel inrijdt. Vaak is met één simpele handbeweging de bril van zonnebril naar gewone bril om te toveren.

Waarom is UV-bescherming belangrijk in de zonnebril?

Een zonnebril moet UV licht tegenhouden, UV licht is schadelijk voor ons, niet alleen voor de ogen maar ook de huid verouderd zichtbaar sneller door veel UV-licht. In het netvlies zijn de lichtgevoelige cellen (de staafjes en de kegeltjes) erg gevoelig voor deze straling, de ooglens laat het UV-licht echter niet door en beschermt daardoor het netvlies. De ooglens zelf echter ontwikkelt na langdurige en/of frequente blootstelling aanultraviolette straling staar (cataract)als ouderdomsverschijnsel.

Voor UV-bescherming hoef je echt niet de duurste zonnebril aan te schaffen, alle zonnebrillen bij ons hebben 100% UV-bescherming. Ook de zonnebrillen op sterkte die we speciaal voor je maken hebben 100% UV-bescherming.

Ook bij bewolkt weer!

Niet alleen als de zon schijnt, maar ook op bewolkte dagen: dan bereikt nog steeds 50 procent van de UV-stralen door het wolkendek onze ogen, dus ook dan is het belangrijk om goed beschermd te zijn tegen de schadelijke gevolgen van uv straling.

 

Zonnebril op sterkte voor je favoriete sport?

Buiten sporten stelt specifieke eisen aan je zonnebril, een aparte zonnebril voor je sport. Wielrennen, mountainbiken, golf, hardlopen of wandelen?Allemaal stellen ze andere eisen aan je zicht. Voor golf is de kijkafstand anders als voor wielrenners. Het kan dus zijn dat je een totaal andere eisen stelt aan je zonnebril of je (multifokale) zonnebril op sterkte. Bij ons kun je al je vragen stellen over je zonnebril en of het handig is om een aparte zonnebril aan te schaffen voor je sport.

Wat zijn polariserende glazen?

In een zonnebril, ook als het deze op sterkte gemaakt wordt, is het mogelijk dat deze polariserende zonneglazen in bevatten. Maar wat is nou preciesdeze polarisatie? De polariserende lenzen bevatten naast een UV-filtering ook een polarisatiefilter, hierdoor neem je vooral verticaal gepolariseerd licht waar.

Het wegfilteren van horizontale gepolariseerde lichtstralen heeft te maken met de reflectie van licht. Als licht op een horizontaal oppervlak valt, denk bijvoorbeeld aan een wateroppervlak, of een nat wegdek, dan zal je zien dat een deel van dat licht weerkaatst en een ander deel geabsorbeerd (het hinderlijke deel) wordt en je hierdoor het beeld als veel rustiger, scherper en contrastrijker zult ervaren. De hinderlijke schittering wordt weggenomen, waardoor je bijvoorbeeld op het natte zwarte wegdek de belijning weer kunt zien. Dus ook zeer zinvol in de nattere herfst periode met laagstaande zon. Op het water kun je weer “in” het water kijken omdat hetpolariserende filter de hinderlijke horizontale reflectie wegfiltert. Ideaal ook voor (sport)vissers.

  • Altijd advies op maat
  • Grootste collectie monturen in de regio
  • Gediplomeerde optometristen
  • Multifocaal specialisten

Waarom zijn er zonneglazen in veel verschillende kleuren.

De glazen in de zonnebril zijn gekleurd of donker gemaakt. De meest gebruikte kleuren zijn groen, grijs en bruin. Dit omdat deze kleuren de kleurwaarneming het minst verstoren. De kleur van de zonneglazen reducerenhet zichtbare licht en beschermentegen overmatige helderheid. De kleur van de glazen in je zonnebril heeft echter geen effect op de UV-bescherming. Het is dus niet zo dat de donkere glazen het beste beschermen.

Grijze lenzen worden veelal gezien als de meest neutrale keuze in een zonnebril ook in de multifocale zonnebril of zonnebril op sterkte. Deze verhogen niet het contrast en verstoren niet de kleurwaarneming. Groene glazen zijn er voor een correcte visie en comfort. Oranje en gele glazen in een zonnebril zorgen voor contrast verhoging en een betere dieptewaarneming. Deze zonneglazen zijn ideaal voor op de skipiste.

Zo zie je dat elke kleur specifieke eigenschappen meebrengt in je zonnebril, vraag welke kleur het best geschikt is voor jou gebruiksomstandigheden en wensen. Bij ons in de winkel kun je ook de verschillende kleuren glazen ervaren, zodat je zelf de beste keuze kunt maken voor je eigen zonnebril.

 

Meekleurende glazen in een zonnebril (ook op sterkte).

Meekleurende glazen noemen we ook wel fototrope lenzen. Naarmate er meer licht op de glazen valt reageren lichtgevoelige kristallenin de meekleurende glazenop het UV-licht en kleuren ze donkerder. Zodra de sterkte van het licht afneemt zal ook de kleur van de glazen lichter worden.

Deze meekleurende glazen wordenals zeer prettig ervaren op vakantie, of als je veel buiten werkt. Zodra het UV-licht toeneemt zullen de glazen kleuren, dus meer uv straling:automatisch donkerderglazen. Nooit meer afwisselen tussen verschillende licht- en helderheidfrequenties, maar altijd de zonnebril op sterkte op je gezicht zodra de weersomstandigheden hier om vragen.Meekleurende glazen kleuren in de auto helaas minder donker opomdat de autoruit al veel van het uv licht wegfiltert.Ook voor dit euvel is een passende oplossing voorhanden, de zogenaamde opzet / voorzet zonnebrillen.

 

 

Kinderzonnebrillen.

Waarom moeten kinderogen extra beschermd worden tegen Uv-straling?

Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en Uv-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk.  Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijden in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Naast dat we kinderbrillen verkopen, verkopen we ook natuurlijk ook zonnebrillen op sterkte voor kinderen. Kinderen die duidelijk last hebben van scherp licht dragen de zonnebril dan ook graag. En juist ook bij kinderen is het belangrijk hun ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Je vindt bij ons ook zonnebrillen zonder sterkte voor kinderen. Onze ervaring is dat kinderen zuinig kunnen zijn op een prettig en comfortabel dragende zonnebril. Deze zonnebrillen zijn er in verschillende prijsklasses.

Zorg er voor dat als je zonnebril aanschaft deze een volledige UV-protectie(tot 400 Nm)biedt anders kunnen de ogen alsnog beschadigtraken!

Maak nu een afspraak om jouw zonnebril uit te zoeken

MAAK AFSPRAAK

Zonnebril op sterkte als mode-item?

Hierboven beschreven we het al eerder een klassieke zonnebril blijft altijd in de mode. Naast dat zonnebrillen praktisch zijn, zijn ze onmisbaar als mode-item voor zowel mannen als vrouwen.  We onderscheiden een aantal bekende modellen die al jaren gemaakt worden ongeacht het modebeeld. Soms in een nieuwe kleur, maar altijd in het herkenbare model.

Al deze verschillende stijlen zonnebrillen vind je het hele jaar door bij ons in de winkel, omdat de zon zich niet alleen in de zomer laat zien. Al deze stijlen zijn ook verkrijgbaar als zonnebril op sterkte met elk gewenst glas, gewoon omdat je toch altijd de zonnebril wilt die bij jou past.

De Aviator zonnebril wordt ook wel piloten bril genoemd.

De meest originele en authentieke zonnebril is de aviator, ook wel “pilotenbril” of “druppelmodel” genoemd. Als eerste ontwikkeld door Bausch &Lomb, en later verkocht aan RayBan. Deze bril bedekt je ogen volledig en houdt de zon vanuit zoveel mogelijk hoeken tegen. In de eerste jaren van de luchtvaart erg belangrijk om de ogen van piloten te beschermen tegen de verblindende zon. In de jaren ’60 werden ze door Hollywood –iconen gedragen op het filmdoek waardoor ze onsterfelijk werden. Ook in de jaren ’80 werden ze opnieuw gedragen door iconen als Tom Cruise in TopGun. Tot op de dag van vandaag is dit nog een van de meest gedragen zonnebrillen.

 

De Cat-Eye zonnebril; het nieuwe chic in de jaren 50.

Het nieuwe chic in de jaren ’50 was de Cat-eye zonnebril. Dit model werdt gedragen door stijliconen als Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor en Grace Kelly. Audreay Hepburn introduceerde deze stijl zonnebrillen in de film “Breakfast at Tiffany’s” maar ook daarna bleef deze stijl heel enorm polair.  Grote modehuizen als Dior, Cartier en COC brengen deze cat eye zonnebrillen nog steeds regelmatig op de markt, bij ons vind je deze zonnebril ook van andere merken.

De Wayfarer.

Nog een klassieker van RayBan is de Wayfarer, een van de eerste kunststof zonnebrillen. Een trend uit de jaren ’50 die in de jaren ’80 weer helemaal hip werd. Een grote sponsor-deal tussen 1982 en 1987 maakte dat deze zonnebril in ongeveer elke film, video clip en tv programma te zien was. Van Madonna tot Michael Jackson de sterren konden geen genoeg krijgen van deze krachtige donkere zonnebril. Wij verkopen deze zonnebril nog altijd veel omdat hij ondertussen tot de tijdloze klassiekers gerekend wordt.

De ronde zonnebril.

Gekleurde ronde glazen in een draadmontuur, in de jaren ’60 een van de meest gedragen zonnebril door de hippies. John Lennon liep voorop met deze prachtige bril en Ozzy Osbourne werd lange tijd niet gezien zonder deze zonnebril. Deze bril wordt ook wel Teashade genoemd.

De grootste zonnebril uit de historie is de Bugeye.

Dit model zonnebril staat ook wel bekend als de Jackie O’s; Jaqueline Kennedy Onassis droeg dit model in het begin van de jaren ’60. Deze oversized bril bedekt een groot deel van je gezicht waardoor het elke felle zonnestraal tegenhoudt. Nog dragen mensen deze bril en houden zo de herinneringen aan de jaren ’60 levend.

En welke zonnebril kies jij? Wat maakt jou zonnige zomerdag compleet? Maak een afspraak bij ons in de winkel voor het uitzoeken van een (zonne)bril om te zorgen dat je ook in de zon goed ziet en er goed uitziet.