Een paar contactlenzen kun je op veel plekken bestellen en kopen. Maar hoe weet je nu of de lenzen die je besteld goed zijn voor jouw ogen? Als je bij ons lenzen koopt dan kijken we eerst naar de conditie van je ogen. Naast de sterkte is ook die conditie mede bepalend voor de soort lenzen die voor jou ogen het beste zijn. En soms is het helemaal niet verstandig om lenzen te dragen. Als dat zo is zullen we je dat ook vertellen.

Hieronder geven we antwoorden op een aantal veel gestelde vragen bij het kopen en of bestellen van lenzen. Als we schrijven over vormstabiele lenzen bedoelen we de zgn. harde lenzen.

Wat zijn contactlenzen?

Heel veel mensen dragen wereldwijd contactlenzen, ook al zie je ze niet. Maar wat zijn nu eigenlijk lenzen? Een contactlens is een dun gebold kunststof “glaasje”dat in de traanfilm, die het oppervlak van je oog bedekt, wordt geplaatst. De lens zelf is doorzichtig maar word vaak gekleurd zodat je ze makkelijker kan zien als ze niet in je oog zitten.

Hoe zijn lenzen ontstaan?

De meest gedragen lens zijn de zgn. zachte contactlenzen, maar nog niet zo lang geleden werden contactlenzen nog uit glas gemaakt. Tegenwoordig lijken contactlenzen een aanvulling op de oogverzorging. Ze hebben een lange geschiedenis die met Leonardo da Vinci en René Descartes is begonnen. Aan het eind van de 19 eeuw maakte een Duitse glasblazer de eerste lens waar je door heen kon kijken en een Duitse oogarts kwam uiteindelijk met eerste passende contactlens die ook een paar uur gedragen kon worden.

Voordelen van contactlenzen ten opzichte van een bril.

Brillen en lenzen hebben beide zo hun voor- en nadelen. Hieronder hebben we de voordelen van lenzen voor je op een rijtje gezet.

 • Lenzen geeft je meer bewegingsvrijheid tijdens het sporten. Ook een bal op je neus voelt zonder bril toch iets plezieriger dan wanneer daar nog een bril tussen zit;
 • Een beslagen contactlens bestaat niet;
 • Je kunt elke zonnebril dragen die je wilt, daar hoeft nooit een sterkte ingezet te worden;
 • Als je je blijft storen aan de rand van je bril tijdens het kijken dan hebben lenzen een groot voordeel voor je; deze randen zie je niet.
 • Bij contactlenzen behoud je de vorm van je gezicht.

Waarom laat je je lenzen aanpassen bij ons en bestel je ze niet op internet?

Als je bij ons je lenzen koopt weet je zeker dat er altijd een contactlens specialist meekijkt naar de gezondheid van je ogen. De gezondheid van je ogen is natuurlijk niet op internet te controleren en je gezondheid van je ogen is heel erg belangrijk als je lenzen draagt. Ook past de specialist de lens precies aan op de vorm van je oog. Om die twee redenen kun je je lenzen het beste kopen in een winkel waar contactlensspecialisten ook je ogen controleren.

Hieronder zie je bijvoorbeeld hoeveel soorten lenzen er te bestellen zijn en onder welke omstandigheden ze het beste werken. Wij kennen de verschillen als geen ander en kennen ook de verschillende eigenschappen ervan ook en daarom ben je bij ons aan het juiste adres als je lenzen wilt bestellen!

Wat is er anders aan een oogmeting voor lenzen?

Een contactlensspecialist meet bij ons de ogen en beoordeelt ook de gezondheid van de ogen speciaal voor contactlenzen. Daarnaast meten we met een cornea topograaf de vorm van je hoornvlies. Deze meet op meer dan 2000 punten de kromming van je hoornvlies en hiermee kunnen we nauwkeurig lenzen voor je bestellen.

Bestellen jullie contactlenzen op maat?

Ja alles wat we doen, doen we op maat. Elk oog is anders maar ook heeft iedereen een ander leven en stelt daardoor andere eisen aan het zien. Een bril of contactlenzen maakt niet uit we bestellen alles op maat.

Contactlenzen bestellen we altijd speciaal voor jou. Voor het merendeel van onze klanten voldoen lenzen die standaard gemaakt worden en op voorraad liggen bij onze leveranciers. Maar steeds meer mensen stellen hogere eisen aan hun zicht, hiervoor bestellen we lenzen op maat. Deze lenzen worden in de fabriek speciaal voor jou gemaakt. In deze lenzen wordt de kromming van je hoornvlies ingezet zodat deze perfect op jouw oog past en zo het allerbeste zicht en het allerhoogste draagcomfort geeft.

 • Altijd advies op maat
 • Grootste collectie monturen in de regio
 • Gediplomeerde optometristen
 • Multifocaal specialisten

Welke soorten lenzen zijn er te koop?

Veel lenzen worden gekocht voor beter zicht, maar er zijn ook contactlenzen voor puur cosmetische en modieuze redenen. Kleurlenzen kunnen de kleur van uw ogen verdiepen of geheel veranderen. Funlenzen kunnen helpen speciale effecten te creëren.

Lenzen voor beter zicht.

Ook voor zichtcorrectie kun je veel verschillende soorten lenzen bestellen. Elke lens heeft zijn eigen unieke eigenschappen wat maakt dat sommige lenzen onder sommige omstandigheden beter voor je geschikt zijn dan andere lenzen. Hieronder vind je een lijstje met welke lenzen er zijn en waarvoor ze het meest gebruikt worden.

Harde lenzen (ook wel vormstabiel).

Een van de belangrijkste eigenschappen is dat deze slecht zicht door afwijkende krommingen van het hoornvlies (bv.cilinders) op kan heffen. Deze lens creëert kunstmatig een nieuw rondvormig voorvlak waardoor de onregelmatigheden van het oog zelf geen scherpteverlies meer geven. Deze lens geeft je hierdoor een goede en constante gezichtsscherpte.

Zachte maand lenzen.

Deze lenzen worden van een zeer flexibel materiaal gemaakt hierdoor passen de lenzen zich enigszins aan de vorm van de oogbol aan. De maandlens wordt een maand overdag gedragen en daarna moeten ze gewisseld worden; het materiaal van deze lens is niet geschikt om langer te dragen. Deze lenzen zijn dun en geven direct een uitstekend comfort.

Zachte dag lenzen.

Tegenwoordig worden lenzen steeds vaker als 1-dags systeem gebruikt. Je hebt dan geen vloeistof of lenshouders meer nodig waardoor de kans op vervuiling en infectie sterkt verminderd.

Zachte lenzen voor andere perioden: naast de bovenstaande, de meest bestelde lenzen zijn er ook lenzen voor bijvoorbeeld een half jaar. Afhankelijk van de oogmeting en de gevraagde eigenschappen kijken we welke draagtijd van lenzen voor jou het meest geschikt is.

Nachtlenzen.

Met vormstabiele nachtlenzen corrigeer je je ogen ‘s nachts om overdag goed te kunnen zien. Overdag draag je dus geen lenzen of bril wat veel voordelen met zich mee kan brengen bij het sporten of werk. Ook voor kinderen bestellen we deze lenzen vaak.

Keratoconus lenzen.

Zijn vormstabiele lenzen voor mensen met keratoconus een oog aandoening waarbij het hoornvlies naar buiten steekt als een kegel. Deze lens wordt besteld om ervoor te zorgen dat je gezichtsscherpte zo optimaal mogelijk is.

Multifocale lenzen.

Boven je 40e wordt het steeds lastiger om dichtbij en verafscherp te zien. Naast dat je de keuze hebt om een (lees) bril te dragen is het ook mogelijk om multifocale lenzen te bestellen. Deze contactlenzen zijn volop in ontwikkeling, wij blijven voor jou natuurlijk op de hoogte van al deze ontwikkelingen en als een nieuwe lens een beter zicht oplevert voor je dan zullen we dat zeker aangeven. Zowel in vormstabiel als in zachte lenzen te verkrijgen.

Semi Sclera lenzen.

Deze vormstabiele lenzen bestellen we bij bijzondere oogvormen of onregelmatige oogoppervlakken. Wanneer bijvoorbeeld het hoornvlies sterk vervormd is kan met een traditionele lens of bril je zicht niet meer verbeterd worden, dan kan een scleralens een oplossing bieden.

Zonnelenzen.

In een aantal gevallen is het bestellen van zachte zonnelenzen een prima alternatief naast de bestaande lenzen. Zonnelenzen zijn speciaal gemaakt met een bruine of groene kleur die ook je pupilopening bedekt. Een hele fijne oplossing tijdens watersporten als surfen, kitesurfen maar ook bij allerlei andere sporten als je geen zonnebril wilt dragen. Deze lenzen beschermen je ogen natuurlijk ook tegen schadelijke UV staling.

Onderwater lenzen.

Je kunt voor onderwatersporten een duikbril met een ingebouwde bril op sterkte kopen, maar het is ook mogelijk om een speciale lens te maken die je onderwater met geopende ogen kunt gebruiken. Onder water zie je dan scherp boven water zie je wat minder scherp. Deze lenzen worden veel gedragen door duikers maar ook voor waterpoloërs is dit een veel bestelde lens.

Lenzen naast je bril bestellen?

Bijna elke lensdrager heeft een bril naast de lenzen, maar veel brildragers hebben ook lenzen naast de bril. Bijvoorbeeld voor in de sauna als je het lastig vindt dat je bril elke keer beslaat of tijdens het sporten; een bril kan minder goed tegen een bal. Ook in dit geval doen we een uitgebreide lens meting; ook al draag je ze niet de hele dag je wilt toch dat ze lekker dragen, optimaal zicht geven maar ook dat je ze ogen niet beschadigen.

Lenzen nodig?

MAAK EEN AFSPRAAK

Waarom is het belangrijk dat ik lenzen bij contactlensspecialist bestel ?

Een contactlensspecialist heeft de juiste kennis in huis om ervoor te zorgen dat lenzen je ogen niet beschadigen en prettig dragen. Onze contactlensspecialisten worden elk jaar bijgeschoold en zijn zo op de hoogte van de allernieuwste ontwikkelingen op contactlenzengebied.

Kan ik bij jullie de controle laten doen en de lenzen ergens anders kopen?

Lenzen kopen is niet alleen dat doosje uitpakken en lenzenindoen. Lenzen draag je op je oog, heb je de verkeerde lenzen dan kunnen je ogen (permanent) beschadigen. Dat wil niemand, maar veel mensen gaan op zoek naar de goedkoopste lenzen en dan kan het zijn dat je niet de juiste lens voor jouwoog hebt. Bij ons koop je lenzen die optimaal bij jou en je ogen passen en dat wijde gezondheid en geschiktheidvan je oog beoordelen en blijven controleren.

Voor de eerste keer lenzen indoen.

Als je voor de eerste keer lenzen hebt gaan we met je oefenen omdat het voor sommige mensen best spannend is om iets ophet oog te doen. Samen nemen we alle stappen door zodat je thuis weet wat je doen moet. Uiteindelijk gaat het sneller dan tandenpoetsen, ook dat heb je geleerd.

 

Kan ik schoonmaak vloeistof voor de lenzen ook bij jullie bestellen?

Bij ons koop je een half jaar pakket, daar zit ook de vloeistof bij in. De vloeistof die je bij ons koopt is speciaal voor jou en je lenzen en reinigt dusdanig zodat er geen eiwitten achterblijven op je lens.

Tijdens de half jaarlijkse controle kunnen we ook zien of de vloeistof die je gebruikt optimaal is of dat je een andere nodig hebt. Ieder oog reageert namelijk op zijn eigen manier op contactlenzen en de vloeistof.

Hoe voorkom ik problemen met lenzen dragen ?

Alle contactlenzen zijn medische hulpmiddelen die je het beste met een goed recept kunt aanschaffen. Veel mensen dragen contactlenzen zonder complicaties. Soms echter zien we complicaties zoals een infectie en ontsteking. Deze kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen of in het ergste geval: blindheid.

Naast elk half jaar een controle uit laten voeren zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om problemen te voorkomen.:

 • Zorg altijd voor een deskundige aanmeting van je lenzen;
 • Bestel nooit “zomaar” lenzen op internet ook geen kleur of zgn. funlenzen;
 • Verzorg je lenzen goed en houd ze goed schoon;
 • Volg de reinigingsinstructies van uw contactlensspecialist;
 • Hou je altijd aan het draag- en vervangingsschema;

Als je twijfelt of er iets is met je lenzen gewoon direct binnenstappen.

Kan ik bij jullie elk merk contactlenzen bestellen?

Wij zijn onafhankelijke contactlens specialisten en kunnen dus elk merk en type lens voor je bestellen.

Maak een afspraak bij ons in de agenda voor een contactlens meting. Als je niet weet of harde of zacht lenzen beter bij je passen dan kun je het beste een afspraak maken voor het aanmeten van zachte lenzen. Kijken we tijdens het aanmeten wat voor het meest geschikt is.