Bij ons kun je je nachtlenzen kopen. Nachtlenzen koop je niet zomaar, daar hoort altijd een advies bij. Net als bij andere lenzen meten we je ogen en kijken we naar de gezondheid van je ogen en op basis hiervan krijg je van ons een advies of je nachtlenzen wel of niet geschikt zijn voor je.

Hebben jullie ervaring met nachtlenzen?

Ja veel van onze klanten dragen nachtlenzen. Zowel zij als wij zijn enthousiast over dit product. Je draagt nachtlenzen ’s nachts als je slaapt en dan zie je overdag scherp zonder dat je een bril of lenzen draagt. Dus nachtlenzen is een prima manier om de sterkte te corrigeren.

Zijn nachtlenzen nieuw?

Nachtlenzen als product bestaan sinds 2013; de techniek erachter is al 20 jaar oud. Deze techniek heeft ook een wetenschappelijke naam Orthokerotologie. Orthos staat dan voor recht en Keratos betekend ‘hoorn’. Als we dit samenvoegen krijgen we techniek om het hoornvlies weer recht te maken.

Zijn nachtlenzen voor iedereen geschikt?

Een nachtlens is vooral geschikt voor als je bijziend bent en niet een te grote afwijking hebt. Veel nachtlens dragers hebben een sterkte tot de -4, wij kijken echter per persoon of de ogen geschikt zijn. Het hoornvlies is namelijk bij iedereen anders. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden (bv hoeveelheid traanvocht) voor het dragen van nachtlenzen. Samen met jou kijken we of het verstandig is om nachtlenzen te dragen.

In het begin kom je wat vaker op controle moeten komen zodat we het effect van de lenzen kunnen zien en kunnen controleren. Wij willen de gezondheid en de wisseling van de sterke goed kunnen volgen om te zien of de lenzen gewenste effect hebben.

Hoe weet ik of nachtlenzen voor mij geschikt zijn?

Voordat je nachtlenzen kan gaan dragen beoordeelt onze contactlensspecialist of je ogen geschikt zijn voor Nachtlenzen.  Hiervoor kun je het beste een afspraak maken bij ons in de winkel met een van de contactlens specialisten. Naast dat we kijken of je sterkte geschikt is kijken we met de topograaf hoe de bolling van je oog is zodat we altijd de lens bestellen met de juiste druk. Tijdens de oogmeting kunnen wij constateren of je ogen geschikt zijn voor nachtlenzen.

Hoe werken nachtlenzen?

Het probleem dat je in de verte niet scherp kunnen zien komt voornamelijk door dat het hoornvlies te veel is gekromd. Als het hoornvlies goed functioneert valt de lichtbundel door het hoornvlies, precies op het netvlies, waar cellen beelden omzetten in een signaal naar de hersenen. Als je in de verte niet goed ziet is het hoornvlies dusdanig gekromd dat de lichtbundels net voor het netvlies samenkomen en op het netvlies de lichtbundels dan juist wat uit elkaar lopen waardoor de afbeelding juist onscherp wordt.

Met een bril of lenzen corrigeer je dit door voor het oog een extra ‘laag’ te zetten die ervoor zorgt dat de afbeelding weer precies op het netvlies valt waardoor je scherp ziet.

Nachtlenzen maken gebruik van het feit dat hoornvlies nogal stijf materiaal is. Je moet het lang indrukken voordat het vervormt en daarna duurt het ook weer lang voordat het in zijn oorspronkelijke vorm is.  Gedurende de nacht druk de nachtlens het hoornvlies platter. Doordat het hoornvlies nogal stijf is blijft het gedurende dag nog zo staan en kun je een hele dag scherp zien.

Waarom mag je met nachtlenzen wel slapen?

Nachtlenzen worden gemaakt van een materiaal dat veel zuurstof doorlaat. Anders dan gewone lenzen zijn Nachtlenzen gemaakt om ’s nachts te dragen terwijl je slaapt. Als je de instructies voor het onderhoud goed opvolgt kun je zonder problemen nachtlenzen dragen.

Oogartsen zeggen dat nachtlenzen niet verstandig zijn om te gebruiken waarom verkopen jullie ze dan?

Het klopt dat lenzen een risico meebrengen, maar dat risico is bij nachtlenzen net zo groot als bij gewone lenzen. In sommige gevallen zijn nachtlenzen eigenlijk een betere oplossingen omdat je overdag geen lenzen draagt. Net zoals bij andere lenzen is het belangrijk dat je ze goed schoon maakt en je aan de leefregels houdt. Als je dat doet en je komt op de controles is het risico niet groter dan bij anderen lenzen.

Omdat de lenzen je hoornvlies beïnvloeden is het belangrijk dat je op je controles komt en daar ook niet nalatig in bent. Mocht er dan iets aan de hand zijn signaleren we dat tijdig en zullen we je van passend advies voorzien.

Kan ik andere lenzen ’s nachts dragen?

Nee, lenzen zijn altijd een op maat product en als ze niet voor ‘s nachts bedoeld zijn moet je ze ook niet ’s nachts dagen. Als je je lenzen bij ons koopt en daar ook de controles laat uitvoeren zullen we je altijd van passend advies voorzien en is de kans op complicaties nihil.

 

Wat zijn de voordelen van nachtlenzen?

 • Een belangrijk voordeel is dat de nachtlenzen die op jonge leeftijd worden gedragen dat de bijziendheid, die normaliter in de pubertijd steeds groter wordt, de toename remt. Dit betekent dus dat je ogen minder snel achteruitgaan in sterkte.
 • Nachtlenzen corrigeren je ogen terwijl je slaapt;
 • Overdag draag je dus geen lenzen of bril;
 • Geen bril of lenzen is echt fijn bij het sporten;
 • Ze hebben een hoge zuurstofdoorlatendheid;
 • Ideaal bij droge of gevoelige ogen.
 • Je lenzen blijven thuis en kans op kwijtraken is nihil.

Wat zijn de nadelen van nachtlenzen ?

 • Het kan zijn dat je zicht ’s avonds minder is omdat de werking afneemt;
 • Je moet ze echt goed schoonhouden;
 • Sommige mensen hebben ’s nachts last van halo’s. Dit kan zeker met het autorijden ’s
 • nachts lastig zijn;
  Nog belangrijker dan bij gewone lenzen is het regelmatig laten controleren van je ogen, je oproep mag je niet negeren.

Zie ik ook scherp als ik de nachtlenzen in heb?

Ja ook als je je nachtlenzen draagt zie je redelijk scherp. Wel handig als je nog een boek wilt lezen in bed of nog een filmpje wilt kijken. Of als je midden in de nacht even uit bed wilt is dat geen probleem.

 • Altijd advies op maat
 • Grootste collectie monturen in de regio
 • Gediplomeerde optometristen
 • Multifocaal specialisten

Voor wie zijn nachtlenzen extra prettig?

 • Mensen met last van hooikoorts;
 • Als je last hebt van droge ogen;
 • Als je veel leest of achter de computer werkt;
 • Mensen die snel last hebben van de droogte door airco of klimatisering in gebouwen;
 • Actieve mensen, sporters helemaal als je een contactsport doet of zwemt;
 • Mensen die geen laserbehandeling willen of kunnen ondergaan.

Wat is goed om te beseffen als je nachtlenzen draagt:

 • Als je een nacht je nachtlenen vergeet, dan zie je de volgende dag slechter;
 • Je zicht kan afnemen aan het eind van de dag;
 • Je nachtlenzen moet je zo nu en dan vervangen;
 • Als je je nachtlenzen niet meer draagt neemt je hoornvlies de originele vorm weer aan binnen 1 tot 2 weken;
 • Veelal moet je oog wennen aan het dragen van deze lenzen.

Meer weten over nachtlenzen?

NEEM CONTACT OP