Bij ons ben je altijd verzekerd van een zeer uitgebreide oogmeting door een gediplomeerd opticien of optometrist. Als uit deze meting blijkt dat er extra onderzoek nodig is verwijzen we je altijd door via de huisarts naar de oogarts. Kosten zijn er bij ons niet aan een oogmeting. Jouw ogen en gezichtsscherpte vinden wij het belangrijkste en willen daar geen kosten voor rekenen. Goede oogzorg moet voor iedereen bereikbaar zijn vinden wij en daar staan we dan ook graag voor klaar.

Hieronder beschrijven we wat wij doen tijdens een oogmeting, welke kosten hieraan verbonden zijn en wanneer we je doorverwijzen naar een oogarts. Dan weet je precies wat je mag verwachten van een oogmeting uitgevoerd in een omgeving met veel kennis en kunde van ogen.

Op de tweede helft van de site beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over de kosten van de oogmeting en waarom je niet direct naar de oogarts hoeft.

  • Altijd advies op maat
  • Grootste collectie monturen in de regio
  • Gediplomeerde optometristen
  • Multifocaal specialisten

Hoe gaat in zijn werk, een oogmeting?

Een oogmeting voeren we uit in een aantal stappen. Als eerste meten we je ogen met een autorefractometer. Vervolgens  doen we een Easyscan meting waarmee we het netvlies (retina) in beeld brengen. Om daarna met de auto phoropter en pasbril de juiste oogcorrectie vast stellen. Alleen met deze stappen krijgen we het beste beeld van de afwijking van je ogen en welke sterkte bij jou hoort. Ook controleren we de oogdruk.

Stap 1 van de oogmeting “ de Auto refractometer”.

Als eerste doen we een objectieve meting met de auto refractometer, deze voert een automatische oogmeting uit. Je kijkt in een apparaat naar een afbeelding, vervolgens wordt er met behulp van infrarood licht deze afbeelding op je netvlies geprojecteerd. De computer vergelijkt dit beeld met het origineel. De computer zoekt net zo lang met een verplaatsbare lens dat het beeld op het netvlies zo veel mogelijk gelijk is aan de originele afbeelding. De computer geeft vervolgens de sterkte weer.

Dit noemen we een objectieve meting omdat je zelf geen invloed hebt op het resultaat. Een wonderapparaat is deze automaat echter niet. Door onregelmatigheden van het oog  kan hij een vertekend beeld geven. Omdat de meting per oog gebeurt geeft hij ook geen informatie over de samenwerking tussen de beide ogen. Wij gebruiken deze resultaten dan ook als snelle en oriënterende meting en als een eerste scan van je oog.

Voor veel goedkope optiekwinkels is deze manier van meten de enige stap die ze maken bij het voorschrijven van een bril, en dat is dan ook waarom veel oogmetingen niet kloppen en mensen niet lekker kijken met een bril. Het is net als bij schade aan je auto, als je er alleen omheen loopt zie je nooit wat er aan de binnenkant stuk is.

Stap 2 van de oogmeting “De Automatische phoropter”.

Bij de tweede stap die wij uitvoeren gebruiken we een automatische phoropter. Tijdens deze stap van de oogmeting meten we je sterkte nog eens na, dit noemen we een subjectieve oogmeting. Je kijkt naar een kaart met letters en bepalen samen met jou wat het lekkerst kijkt. Elk oog is anders en iedereen kijkt anders.

Ook meten we met een speciaal filter de balans tussen beide ogen. Dit is belangrijk, omdat we hiermee zorgen dat je ogen goed op elkaar worden afgestemd waardoor je nog lekkerder kijkt. Net zo als het uitlijnen en uitbalanceren van een auto.

Stap 3 EasyScan.

In deze stap maken we met de EasyScan hoogwaardige foto’s van beide ogen. Op deze foto’s kunnen we aan de hand van het netvlies zien hoe gezond je ogen zijn. Met behulp van deze foto’s kunnen we aandoeningen als glaucoom of maculadegeneratie sneller zien. Veel aandoeningen richten onherstelbare schade aan het netvlies, veelal voor dat je er zelf last van hebt. Daarom vinden we het belangrijk om een EasyScan uit te voeren.

Deze foto’s worden beoordeeld door onze optometristen. Mocht er na deze stap van de oogmeting reden zijn voor verder onderzoek kan het zijn dat we je vragen om terug te komen of verwijzen we via de huisarts naar de oogarts door.

Stap 4 van de oogmeting  “de pasbril”.

Nadat we met de automatische phoropter de sterkte hebben gemeten zetten we deze sterkte met de hand in een zgn. pasbril, een van de oudste instrumenten die we gebruiken bij de oogmeting. Geen computers of automatische metingen maar gewoon een oogmeting met de hand uitvoeren, hier zie je vakmanschap terug. Het voordeel van deze pasbril is dat we de afstand tussen de ogen en de glazen kunnen meten. Dit levert met name bij hoge sterktes nogal eens een andere waarde op dan wanneer je achter de phoropter zit.

De pasbril heeft als voordeel dat we ook kunnen zien hoe de sterkte voor je ogen zit. Als je per ongeluk scheef achter de phoropter hebt gezeten kunnen we dat met de pasbril herstellen.

En de allerbelangrijkste eigenschap van de pasbril is dat je hiermee ook zelf het verschil  kunt zien tussen kijken met en zonder sterkte. Je ervaart dan het resultaat van de oogmeting zelf.

Stap 5 van de oogmeting  de oogdrukmeting.

Bij stap 5 controleren we de oogdruk. Deze oogdruk heeft geen verband met de bloeddruk. Net zoals dat een afwijkende bloeddruk schadelijk is voor je algehele gezondheid, kan een afwijkende oogdruk schadelijk zijn voor de gezondheid van je ogen. Het is meestal zo dat je hier zelf niet direct iets van merkt. Daarom vinden wij het controleren van de oogdruk ook erg belangrijk. Met een zogenaamde “non contact” tonometer wordt de druk gemeten. Zoals het woord al zegt: er is geen langdurig direct contact met het oog.

Maak direct een afspraak voor een oogmeting

AFSPRAAK MAKEN

Hoe is het met jou ogen?

Wil jij precies weten hoe het met je ogen is? Benieuwd of je een sterkte nodig hebt? Of misschien ben je gewoon toe aan een andere bril of contactlenzen, maak dan een afspraak voor een deskundige oogmeting bij ons in de winkel. Wij nemen graag alle tijd om samen met je te kijken wat voor jou de beste kijk oplossing is!

Wat als wij wat meer vinden dan alleen een sterkte afwijking ?

Soms komen we tijdens de oogmeting een afwijking tegen die wij niet kunnen oplossen met een bril of lenzen of wat verder uitgediept moet worden. Zo kunnen we staar (cataract) constateren of andere oogafwijkingen. Als we dan samen een mooie bril zouden uitzoeken en voor je maken is dat jammer omdat je er nooit optimaal mee gaat kijken. Wij willen namelijk dat je altijd zo optimaal als mogelijk kijkt met je nieuwe bril.

In dit soort gevallen zullen we je adviseren om nu niets aan te schaffen maar om eerst naar de oogarts te gaan. De oogarts beslist of het zinvol is om te opereren of om de oogafwijking op een andere manier te behandelen.

Nadat je bij de oogarts bent geweest en je bent geopereerd of hij is klaar met de behandeling dan gaan wij, indien nodig, opnieuw de oogmeting uitvoeren en beslis jij of je de gevonden sterkte wilt corrigeren met een bril of contactlenzen.

Krijg ik de gemeten sterkte mee op papier?

Op de factuur van je bril of lenzen staat altijd je sterkte en deze krijg je natuurlijk van ons mee.

Als we geen sterkte meten dan bewaren we wel de gegevens van je oogmeting je in ons systeem. Mocht je dit absoluut niet willen, mag je dat gewoon zeggen dan gooien we de gegevens direct weg.

Het grote voordeel van het bewaren van gegevens is dat wanneer je ons in de toekomst opnieuw bezoekt voor een oogmeting we kunnen zien wat we de vorige keer gemeten hebben, een snelle of grote sterkte verandering is erg belangrijk om te weten.

Wat kost een oogmeting ?

Een oogmeting kost jou en ons tijd. Natuurlijk zeggen we in onze maatschappij dat tijd ook geld is. Dat is ook zo maar wij vinden dat de allerbeste beste oogzorg voor iedereen beschikbaar moet zijn en daarom berekenen we jou geen kosten. Aandacht voor jou en je ogen is nooit in geld uit te drukken daarom kost een oogmeting geen geld bij ons.

Wij investeren veel geld aan apparatuur en kennis. Regelmatig  schaffen we nieuwe innovatieve apparatuur aan om jou ogen nog beter te kunnen analyseren. Dat doen we omdat we gek zijn van ons vak en we graag de allerbeste oogmeting uitvoeren.

Ook kun je je recept niet kopen.  Het recept: ons vakmanschap, net als bij de grote bierbrouwers: het recept is niet te koop. Alleen het recept bepaald namelijk niet of je lekker kijkt met je bril. De soort glazen in je bril, hoe deze in het montuur zitten en hoe de bril op je gezicht past is minstens zo belangrijk. Eveneens is het soort contactlens mede bepalend voor je zicht en kijkcomfort.

Weet je het niet zeker?

Als jij niet zeker weet of je de sterkte wilt corrigeren met een bril en of contactlenzen dan mag je daar net zo lang over nadenken als dat nodig is. Soms geven we echter wel aan waarom wij vinden dat je beter een bril en of contactlenzen kunt dragen. Bijvoorbeeld als je auto rijdt of veelvuldig deelneemt aan het verkeer en je echt een sterkte hebt die veiligheid, ook die van andere weggebruikers, ten goede komt. Of wanneer je veel buro – of beeldscherm werk doet. Maar jij beslist altijd zelf.

Wat als ik doorgestuurd word door de huisarts naar jullie voor een oogmeting ?

Soms komen mensen bij ons voor een oogmeting of een medische controle van de ogen op verzoek van je huisarts. Als je kijkklachten hebt dan kan het zijn dat de huisarts vraagt of wij even willen kijken.

Bij ons vind je net zoveel apparatuur als bij de oogarts en net zoveel kennis in het vooronderzoek als bij de oogarts. Het grote voordeel is echter dat je bij ons zo kan binnen lopen voor een vraag en je geen kostbare tijd hoeft te verspillen met wachten. Als je klachten hebt wil je toch graag dat daar zo snel mogelijk naar gekeken wordt nietwaar?

Ook in dit geval kost dit jou geen geld. Het kan wel zijn dat we de kosten voor het onderzoek in rekening brengen bij je zorgverzekering exact zoals dat gebeurt in het ziekenhuis. Mochten we dat doen zullen we dat altijd aan je vertellen.

Moet ik voor de beste oogmeting niet naar een ziekenhuis?

In een ziekenhuis omgeving is ogen meten niet de belangrijkste dienstverlening, je gaat naar de oogarts voor een oog medisch probleem en niet voor een optisch kijkprobleem.

Vindt je het lastig om een oogmeting te ondergaan?

Soms zijn er mensen die wat opzien tegen een oogmeting, ze zijn bang dat ze de verkeerde antwoorden geven op de vragen die wij ze stellen. Veelal heeft dat dan te maken met eerder opgedane ervaringen tijdens een oogmeting, wat als resultaat een niet lekker kijkende bril opleverde. Onze volledige opgeleide en ervaren vakmensen houden uiteraard ook hier rekening mee, vertel het ons bij de oogmeting of bij het maken van een afspraak. Een oogmeting kan soms wat vermoeiend zijn, maar is beslist niet iets om tegen op te zien. Wij vinden het één van de leukste en mooiste dingen om te doen!

Van een goede en deskundige oogmeting heb je lang plezier, je kijkt prettiger en je zult ook merken dat je ogen minder snel vermoeid zijn. Wil je meer weten over de oogmeting, neem gerust contact met ons op of maak direct online een afspraak met ons.