Bij ons kun je je harde lenzen kopen. Er zijn een groot aantal verschillende soorten harde lenzen. Als je harde lenzen draagt en je twijfelt of ze nog geschikt zijn voor je ogen, dan willen we je vragen om een afspraak te maken zodat we je in je ogen kunnen kijken.

Als dit de eerste keer is dat je lenzen (bij ons) wilt bestellen dan willen we je vragen om een afspraak te maken in onze winkel. Voordat we weten wat voor jou de beste lenzen zijn kijken onze contactlens specialisten altijd eerst naar de conditie van je ogen, deze is namelijk minstens zo belangrijk als de lenzen zelf.

Wat zijn harde lenzen?

Harde lenzen werden in eerste instantie van glas gemaakt, al in 1888!  Sindsien is er veel veranderd. In 1935 werden de eerste contactlenzen van kunststof gemaakt van het materiaal perspex oftewel polymethylmethacrylaat, oftewel PMMA. Dit materiaal is duurzaam en kan in de precieze pasvorm vorm van het oog worden gemaakt. Doordat dit materiaal geen zuurstof doorlaat worden er tegenwoordig zuurstofdoorlatende harde contactlensmaterialen van kunststof gebruikt. Ook zijn door alle moderne computertechnieken de lenzen zeer glad, en hierdoor is het draagcomfort niet meer te vergelijken met de “ouderwetse” harde lenzen. Door de starre vorm zit deze lens wat minder comfortabel dan zachte lenzen die zich helemaal naar het oog vormen.

Neemt niet weg dat veel mensen harde zuurstofdoorlatende lenzen dragen en het in sommige gevallen ook een betere oplossing biedt dan de zachte lenzen. Harde lenzen geven in veel gevallen een betere correctie dan de zachte lenzen. In sommige gevallen is het zelfs de eerste keus.

Wat is het verschil tussen zachte en harde lenzen?

Harde lenzen worden ook wel vormstabiele lenzen genoemd. Aan deze lenzen moet je vaak iets langer wennen dan aan de zachte lenzen. Harde lenzen kunnen niet uitdrogen waardoor ze langer mee gaan. Doordat ze geen vuil en bacteriën opnemen, ze laten alleen gassen door zoals zuurstof, zijn ze ook nog eens hygiënischer dan de zachte lenzen . Harde lenzen zijn duurder in aanschaf dan de zachte lenzen, als je ogen echter een langere tijd niet veranderen van sterkte zijn ze weer goedkoper dan de zachte.

 

Wat zijn de voordelen van harde lenzen?

Harden lenzen kennen als voordeel:

 • Ze worden aangepast op de vorm van je ogen;
 • Je ogen zijn minder ontstekingsgevoelig in vergelijking met zachte lenzen;
 • Zijn geschikt voor het corrigeren van bijna alle oogafwijkingen;
 • Scheuren minder snel;
 • Nemen geen schadelijke stoffen op;
 • Goedkoper als zachte lenzen terug gerekend in jaren.

De nadelen van harde lenzen zijn:

 • Het duurt iets langer voordat je er aan gewend bent;
 • Kunnen niet zo lang worden gedragen;
 • Vervangen is kostbaarder;
 • Harde vorm kan minder comfortabel aanvoelen

De dagelijkse verzorging van je harde lenzen.

Als je de lenzen uitdoet wrijf je ze met de reinigingsvloeistof in je handpalm schoon daarna spoel je ze schoon met de lensvloeistof. De lenzen bewaar je vervolgens in de lenshouder gevuld met bewaarvloeistof.

Als je de lenzen een langere tijd niet draagt bewaar je ze in de vloeistof en deze dien je dan wel regelmatig te verversen.

Ik heb snel last van droge ogen, is het dan verstandig om harde lenzen te kopen?

Lensdragers hebben sneller last van droge ogen omdat de lenzen zelf ook traanvocht nodig hebben om goed te functioneren. Zachte lenzen “zitten” iets dichter tegen het oog, waardoor ze meestal wat prettiger dragen dan de harde lenzen. Je oogleden ervaren een kleinere weerstand bij het knipperen bij zachte lenzen in vergelijk met harde lenzen. Als je klachten hebt met droge ogen en je harde lenzen dan willen we je vragen om een afspraak te maken om te kijken wat we er aan kunnen doen. Er zijn namelijk veel verschillende dingen die we kunnen doen om droge ogen op te lossen of om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van je lenzen in combinatie met droge ogen.

 • Altijd advies op maat
 • Grootste collectie monturen in de regio
 • Gediplomeerde optometristen
 • Multifocaal specialisten

Hoe kun je het beste harde lenzen inzetten?

Het indoen van lenzen gaat nog sneller dan je tandenpoetsen, als je eraan gewend bent. Je doet je lenzen ook niet in, maar je zet ze op je ogen. Als je bij ons harde lenzen koopt oefenen we samen hoe je ze in moet doen. Op ons YouTube kanaal vind je ook een instructie filmpje; hieronder beschrijven we de stappen die je het beste kunt volgen als je je lenzen in wilt doen.

 1. Was je handen met een neutrale zeep;
 2. Leg de lens voor het indoen op de top van je vinger;
 3. Met de middelvinger van dezelfde hand trek je het onderste ooglid iets naar onder;
 4. Met je andere hand trek je het bovenste ooglid naar boven;
 5. Je kunt nu de lens indoen.

Hoe kun je harde lenzen uithalen?

Het uitdoen van je harde lenzen gaat ook simpel zeker als je het al een poosje doet. In het begin moet je echt even de tijd nemen om het te leren.  Er zijn twee manieren om de harde lenzen uit te doen. Met een zuigertje en de zgn. knippermethode. Zorg in beide gevallen dat voordat je begint dat je spullen klaar staan, ook je lenzen houder en de vloeistoffen.

Met het zuigertje:

 1. Was je handen;
 2. Hou het bovenste ooglid omhoog;
 3. Kijk recht vooruit;
 4. Zet met je andere hand het zuigertje op het midden van de lens;
 5. Neem nu de lens, met het zuigertje, uit je oog;
 6. Reinig de lenzen zorgvuldig;
 7. Doe ze vervolgens een nacht in de bewaarvloeistof.

Knippermethode

 1. Was je handen;
 2. Kijk in de spiegel of je lens in het midden van je oog zit;
 3. Buig licht voorover en maak je oog groot;
 4. Plaats je wijsvinger in je buitenste ooghoek;
 5. Hou je andere hand onder je oog;
 6. Trek de oogleden naar de buitenkant;
 7. Maak een stevige knipperbeweging de lens valt dan uit je oog;
 8. Reinig de lenzen zorgvuldig;
 9. Doe ze vervolgens een nacht in de bewaarvloeistof.

Heb je vragen over harde lenzen?

Neem contact met ons op