Blepharitis is een chronisch ontstoken ooglid of ooglidrandontsteking. Hierbij zijn de haarzakjes en de talgkliertjes in het ooglid ontstoken. Deze ontsteking kan schade aan de ooglidrand veroorzaken.  Om deze schade te voorkomen is het belangrijk dat de rand van het ooglid goed schoongemaakt wordt.

Hoe kom je aan Blepharitis?

Blepharitis komt veel voor, zowel acuut als chronisch.  De ontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie hebben we allemaal bij ons maar soms dringt deze bacterie in de rand van het ooglid en maakt stoffen die het oog irriteren.

Chronische blepharitis

Bij deze vorm is het behandelen lastiger. Het duurt veelal anderhalf maand tot twee maanden voordat je klachten verdwijnen en ook zal je merken dat de symptomen sneller terugkeren. Bij deze variant zal je ook continue behandeld moeten worden.

Hoe herken je Blepharitis?

Er ontstaan schilfertjes en korstjes langs de rand van je oogleden en oogharen. Je ogen voelen veelal vermoeid aan en de oogleden kunnen aan elkaar kleven. Dit wordt door de bacterie veroorzaakt en er ontstaat een ontsteking in de talgkliertjes van je ooglid. Deze talgklieren maken vervolgens te weinig talg aan. Dit kan jeuk, irritatie, droge ogen of branderige ogen veroorzaken.

Er zijn twee soorten blepharitis de zgn anterieure blepharitis en de posterieure blepharitis. Je hebt altijd een van twee.

• De anterieure blepharitis herken je aan de huidschilvers en korstjes tussen je wimpers en kan gepaard gaan met rode en geïrriteerde ooglidranden.
  • De posterieure blepharitis is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant van de oogleden. Deze kun je herkennen aan jeuk, tranen, wazig zien irriatie en branderigheid. Bij deze blepharitis zijn de afvoergangen van de talgkliertjes van de Meibom verstopt waardoor er minder vet in de traanfilm zit.

Is blepharitis besmettelijk ?

Nee, bleparitis is niet besmettelijk en veroorzaakt in principe geen schade aan het gezichtsvermogen.

Wat kunnen jullie doen aan bleparitis?

Wij zijn een gecertificeerd Blehpex behandel centrum . Wij reinigen met een elektrisch sponsje op een effectieve en pijnloze manier je oogleden om zo de bio film langs de rand van je ogen af te breken. Wij polijsten hiermee je als het ware je oogleden en je wimpers. De schilfers en talg worden afgebroken. Als gevolg hiervan zal je merken dat de symptomen als jeuk, droge ogen. Zandkorrelgevoel en geïrriteerde ogen verminderen.

Wat kost een Blephex behandeling.

Een Bleplex behandeling kost 121 euro en tot op heden wordt deze behandeling niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Je kunt via de link hieronder een afspraak maken voor een intake voor deze behandeling. Tijdens deze intake gaan we kijken of een behandeling het gewenste resultaat heeft.

Kies in het menu voor “geen doorverwijzing” en vervolgens Blepharitis intake.

Blepharitis intake

MAAK AFSPRAAK