Macula Degeneratie is een oogziekte waar veel mensen last van hebben. In sommige gevallen is het erfelijk en soms kunnen we niet achterhalen waardoor het komt. Behandeling kan erger doen voorkomen en daarom zijn wij voorstander van tijdige opsporing. Hieronder lees je wat Macula Degeneratie is, waardoor het komt en wat wij voor je kunnen doen.

Wat is Macula Degeneratie ?

Het netvlies (retina) bestaat uit een uiterst fijn lichtgevoelig weefsel dat de achterkant van het oog bekleedt. Het centrum, de macula (gele vlek), waar de kegeltjes zich bevinden is erg belangrijk. Macula Degeneratie ontstaat wanneer de lichtgevoelige cellen (kegeltjes) in het centrum van het netvlies ( macula) slijtage vertonen. Dit veroorzaakt een achteruitgang of verlies van het gezichtsvermogen in het scherpe zien, waardoor het herkennen van gezichten, lezen, onderscheiden van kleuren steeds lastiger wordt. Vaak wordt Macula Degeneratie “slijtage” van het netvlies genoemd.

Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD) is de meest voorkomende vorm van Macula Degeneratie en leidt tot vermindering van het centrale zien.
Er komen twee vormen van LMD voor: droge Macula Degeneratie en natte Macula Degeneratie.

Droge Macula Degeneratie

Deze vorm van maculadegeneratie begint als kleine bleekgele afzettingen van afvalproducten, drusen genoemd. Deze vetachtige afvalstoffen hopen zich op onder het netvlies en de macula, waardoor het aantal kegeltjes vermindert.
Door gebruik van hooggedoseerde vitaminepreparaten wordt het voortschrijden van de aandoening vertraagd (Profylaxe met vitamines)

Natte Macula Degeneratie

Deze vorm van maculadegeneratie verloopt het proces van slechter zien veel sneller dan bij droge macula degeneratie. Natte LMD ontstaat als er zeer kleine bloedvaatjes achter de macula gaan groeien. Omdat de wanden van deze bloedvaatjes aangetast zijn, lekt bloedplasma. Natte LMD is een chronische aandoening en moeten langdurig behandeld worden met injecties.

 

Welke klachten kun je hebben bij Macula Degeneratie ?

Een van de eerste klachten van LMD is de vertekening of vervorming van beelden. Verandering van gezichtsvermogen, golvende lijnen, blinde vlekken in het centrum van het blikveld.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie zijn: leeftijd, erfelijkheid, roken, voeding, geslacht en ras, zonlicht en hart- en vaatziekten.

 

Wat kun jij er zelf aan doen?

Je kunt  je ogen beschermen door een aantal dingen in je levensstijl in acht te nemen.

  • Draag een zonnebril in de zon.
  • Gebruik voeding met veel fruit en donkere bladgroenten
  • Beperk alcohol
  • Gebruik van hooggedoseerde vitaminepreparaten als MacuShield

Wil je weten hoe het met jou ogen gesteld is?

Om diagnose Macula Degeneratie vast te stellen zijn er verschillende methodes zoals een FAG-foto of een OCT-scan, waarbij beelden van de achterkant van je oog gemaakt worden. Bij Sven voor Ogen voeren we oogonderzoek uit met behulp van OCT-scan (Optical Coherence Tomography. Hiervoor kun je bij ons een afspraak maken in de agenda.

 

Maak nu een afspraak.

AFSPRAAK MAKEN