Droge ogen zijn ogen die niet goed vochtig gehouden worden door de traanfilm. Soms heb je extreem droge ogen waardoor je geen lenzen kunt dragen of je veel klachten hebt bij het dragen van je contactlenzen.

Wat veroorzaakt extreem droge ogen?

Droge ogen worden veroorzaakt door onvoldoende traanvocht of traanvocht van onvoldoende kwaliteit. Op je oog rust een traanlaagje, dit laagje bevat traanvocht om het oog te bevochtigen en het hoornvlies te beschermen tegen uitdroging en vuil.

Bij elke knipperslag van de oogleden wordt traanvocht in een dun laagje gelijkmatig over het oog verdeeld, dit dunne laagje noemen we de traanfilm. De traanfilm heb je nodig om het licht goed te breken zodat je scherpkunt zien. Als je te weinig tranen hebt of de tranen zijn van slechte kwaliteit dan kun je last krijgen van droge ogen.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

• Een verdamping van je traanvocht doordat het vetlaagje in je traanfilm verminderd. Dit kan komen door een slechte functie van je traanfilm, een onvoldoende productie van dit vetlaagje, droge lucht waarin je verkeert, oogziekten, onvoldoende of onvolledig knipperen of het niet goed functioneren van de oogleden;
  • Een verminderde productie van traanvocht door dat de traanklier is aangetast, oogziektes, hormonale veranderingen of door bijwerkingen van medicijnen.
  • Onregelmatigheden van het oogoppervlak(hoornvlies)waardoor de traanfilm tijdens een knipperslag bepaaldedelen van het oogoppervlak niet goed bevochtigd;
  • Onbekende oorzaak. En soms kunnen we helaas niet achterhalen waardoor je droge ogen veroorzaakt worden.

Waarom dragen mijn lenzen niet prettig als ik droge ogen heb?

Je lenzen worden gedragen door de traanlaag, als je droge ogen hebt heb je hiervoor vaak onvoldoende traanvochtom je lenzen te verdragen. Je kan het zo zien:de tranen zijn als de bezine in je auto: als je geen benzine meer hebt rijdt je auto niet, ook als is het nog zo’n goede auto! Ook als je ogen heel veel tranen kan dat een gevolg zijn van een slecht opgebouwde traanlaag waardoor je lenzen kunnen gaan irriteren. Heb je vragen hierover? Stel ze via de site of maak een afspraak bij ons in de winkel.

Welke klachten horen bij droge ogen?

Klachten bij droge ogen kunnen heel divers zijn:

• Een branderig gevoel;
  • Een vermoeid gevoel;
  • Een stekend gevoel;
  • Een zanderig gevoel;
  • Een jeukend gevoel;
  • Last van licht;
  • Vastklevende en vastgeplakte oogleden met name bij het opstaan;
  • Wisselend beeld;
  • Vermoeide ogen bij het lezen of computerwerk;
  • Problemen bij het dragen van lenzen;
  • Tranende ogen. Veel tranen is een gevolg van irritatie, er staat irritatie waardoor de traanklier juist extra tranen, de zg. reflextranen, gaat aanmaken, deze tranen zijn hebben echter niet dezelfde samenstelling als een normaal traanlaagje dat over het oog hoort te liggen.

Kun je iets doen aan extreem droge ogen?

Veel behandelingen van droge ogen lossen niet de oorzaak op maar bestrijden de symptomen. Bij ons kun je een laser behandeling ondergaan om de oorzaak van droge ogen op te lossen.

Wij maken een analyse van de oorzaak van je droge ogen en op basis daarvan kunnen we een behandelplan opstellen. In veel gevallen kunnen we met IPL (Intense Pulse Light) de Meibomklieren weer aanzetten tot werken. Deze methode wordt in Nederland al sinds 2013 uitgevoerd en er worden veel goede resultaten mee bereikt.

Heb je vragen over je droge ogen, behandeling van droge ogen of over je lenzen en droge ogen, maak dan een afspraak bij ons in de winkel.

MAAK NU EEN AFSPRAAK VOOR DROGE OGEN

AFSPRAAK MAKEN