Wat is eigenlijk een varifocale bril?

Een varifocale bril is een bril waarmee u op alle afstanden scherp kunt zien, exact het zelfde als een multifocale bril. Voor een bril waarmee je op alle afstanden scherp kunt zijn meerdere namen. Na je 40ebegint het scherp kunnen kijken op leesafstand veelal problemen op te leveren. Hieronder beschrijven we waarom we moeite krijgen met lezen en waarom een varifocale bril een oplossing biedt en waarom soms ook helemaal niet.

Beginnen alle accommodatieproblemen op het 40e levensjaar?

Nee, voor veel mensen beginnen de problemen van met het scherpstellen van wat je ziet na het 40e levensjaar. Soms al voor je 40een we hebben ook klanten die hun eerste varifocale bril pas na hun 70e aanschaffen, deze laatsten zijn wel echt uitzonderingen.

De lens in je oog verandert voortdurend van vorm om scherp te zien. Het licht moet precies op het goede deel van het netvlies vallen hiervoor moet de lens in je oog best hard werken. Naarmate je ouder wordt, en dus ook de lens in je oog ouder wordt, gaat het scherpstellen steeds moelijker en gaat je zicht achteruit. Dit is normaal en hoort bij ouder worden.

Deze accommodatieproblemen hebben als gevolg dat je steeds meer moeite krijgt met lezen. Je kunt hiervoor een aparte leesbril of beeldscherm bril aan schaffen, maar als je al een bril hebt om in de verte te kijken is het vaak pretteriger om het leesdeel in dezelfde bril te hebben.

Welke voor- en nadelen kent een varifocale bril?

Sommige mensen moeten wennen aan een varifocale bril.

Het glas is op meerdere sterktes geslepen hierdoor zal je veelal moeten wennen aan het kijken door de bril. Soms moet je moet iets meer je hoofd gebruiken om door het scherpe deel van het glas te kijken. Veel mensen ondervinden totaal geen problemen bij het wennen aan deze glazen, een enkeling heeft echt een poosje nodig voordat het prettig kijkt.

Niet meer wisselen met je brillen.

Er zijn veel verschillende soorten kwaliteitenbeschikbaar in varifocale glazen en het verschil in kwaliteit zien wij vaak terug in het kijkplezier van onze klanten. Het grote voordeel van een varifocale bril is dat je niet meer hoeft te wisselen tussen een verte en leesbril. Je ziet scherp op alle afstanden zonder je daarvoor te hoeven inspannen.

Wat nou als ik er niet aan kan wennen?

Mocht het zo zijn dat je niet kunt wennen aan een varifocale bril dan gaan we samen naar een andere kijkoplossing zoeken. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat het een oplossing is om je bril aan te vullen met een aparte computer of leesbril. Als je uiteindelijk helemaal niet kunt wennen aan de varifocale bril dan lossen we dit altijd voor je op met de best mogelijke alternatieven, maar altijd in overleg met jou.

Heb je vragen of een varifocale bril jou ook helpt makkelijker te kijken, neem dan contact met ons op via het contact formulier of maak een afspraak voor een oogmeting bij ons in de winkel.

Neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP