Als je ogen niet goed vochtig gehouden worden door de traanfilm spreken we van droge ogen. We spreken over droge ogen, maar natte ogen zijn een gevolg van droge ogen! Daarom is het onderzoek en de behandeling voor natte ogen gelijk aan dat van droge ogen.

Als wij hier schrijven over droge ogen, dan hebben we het dus ook over natte ogen. We vertellen over hoe het ontstaat en wat je kan doen tegen droge ogen.

Wat zijn droge ogen?

Droge ogen worden gekenmerkt door een uitdroging van de oogbol en de oogleden. De traanklieren die boven je oog zitten maken traanvocht aan en dat beschermt je oog tegen uitdroging, stof en bacteriën.

Door te knipperen verspreid je je traanvocht over het oog.  Als je een tekort aan traanvocht hebt, heb je last van droge ogen. In dit geval is de samenstelling van het traanvocht niet optimaal en kan het zich niet hechten aan het oogoppervlak.

Welke klachten kenmerken droge ogen ?

Heb je droge ogen dan herken je ongetwijfeld een of meer van de onderstaande symptomen.

 • Zanderig gevoel;
 • Stekend gevoel;
 • Branderig gevoel;
 • Vermoeid gevoel;
 • Drukkend gevoel;
 • Jeukend gevoel;
 • Last van het licht;
 • Vastklevende, vastgeplakte oogleden bij knipperen of bij het wakker worden;
 • Wisselend gezichtsvermogen; na een aantal keren knipperen wordt het zien tijdelijk beter;
 • Last bij lezen en/of computergebruik;
 • Verergering van de klachten door externe factoren (rokerige ruimten, airco);
 • Problemen met dragen van contactlenzen;
 • Tranende ogen.

 

Kun je iets doen tegen droge ogen?

Ja! Er zijn verschillende manieren om droge ogen te behandelen. Afhankelijk van waar de oorzaak ligt van je droge ogen kunnen we beslissen over wat de beste behandelmethode voor je is.

Behandelen kan bijvoorbeeld door middel van:

 • Kunsttranen, dit kunnen druppels en/of gel zijn;
 • Het verbeteren van de functie van de meibomklieren met behulp van laserbehandeling (IPL) welke de productie van de meibomklieren bevorderd;
 • Concentraatsupplementen ter verbetering van de slijmbekercellen;
 • Punctum-pluggen, hiermee wordt de traanafvoer tijdelijk dichtgemaakt.

Laserbehandeling tegen droge ogen.

Sinds 2013 wort in Nederland de IPL behandeling tegen droge ogen succesvol uitgevoerd. Ook bij ons kun je een laserbehandeling krijgen tegen droge ogen. Deze bewezen behandeling is voor veel mensen een oplossing om de meibomklieren weer aan te sporen tot werken.

Een laser behandeling (IPL) tegen droge ogen is een traject van een jaar. Gedurende een jaar krijg je van ons een aantal behandelingen die ervoor zorgen dat de meibomklieren weer de olielaag in je traanfilm gaan produceren.  Afhankelijk van de mate van droogheid van je ogen zullen we een aantal behandelingen voorstellen. Eventueel aangevuld met supplementen of oogdruppels.

 • Altijd advies op maat
 • Grootste collectie monturen in de regio
 • Gediplomeerde optometristen
 • Multifocaal specialisten

Wat is een traanfilm?

Een goed werkende traanfilm is essentieel om droge ogen te voorkomen. Maar wat is nu een traanfilm en wat doet het?

Op het oog rust een traanlaagje. Dit traanlaagje bevat traanvocht en dient ervoor om je oog te bevochtigen en het hoornvlies te beschermen tegen uitdroging en vuil. Bij elke knipperslag van de oogleden wordt traanvocht in een dun laagje gelijkmatig over het oog verdeeld. Dit dunne laagje wordt de traanfilm genoemd. Een optimale traanfilm is ook nodig voor een optimale breking van licht en zodat we scherp kunnen zien.

Ogen zijn droog als er te weinig tranen zijn of als de tranen van slechte kwaliteit zijn, waardoor het oog niet goed vochtig wordt gehouden.

Hoe is de traanfilm opgebouwd?

De traanfilm is een dun laagje vocht dat over het voorste deel van het oog (hoornvlies en slijmvlies) ligt.Het is nodig om een optimale gezichtsscherpte te krijgen. Tevens wordt het oog gesmeerd en beschermd tegen vuil, stof en infecties.

Bij elke knipperslag (13 a 14 x per minuut) wordt de traanfilm in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog.

De traanfilm bestaat uit drie onderdelen;

 1. Een buitenste (lipide/vet) laag (0,5%); deze olieachtige laag wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden (de Meibomklieren); deze laag voorkomt een snelle verdamping van het traanvocht.
 2. Een middelste (waterige laag (95%); deze wordt geproduceerd door kleine kliertjes in het slijmvlies en door de traanklier. Deze laag spoelt het oog schoon van vuil, stof en bacteriën.
 3. Een binnenste (muscine) laag (4,5%); deze slijmachtige laag wordt geproduceerd door kleine kliertjes (slijmbekercellen) in het slijmvlies van het oog; dit laagje zorgt ervoor dat de waterlaag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

Hoe maken we tranen aan en voeren we ze af?

Het traanvocht wordt doorlopend aangemaakt door het slijmvlies van het oog (conjunctiva) en de traanklier. De traanklier ligt in de oogkas boven de buitenste ooghoek (onder de bot-rand bij de wenkbrauw).

Een deel van de tranen verdampt op het hoornvlies. De overige tranen worden afgevoerd via het traanwegsysteem. De traanklier gelegen onder het bovenooglid reageert bij emotie of oogirritatie en produceert dan meer traanvocht. Dit worden reflextranen genoemd.

Hoe ontstaan droge ogen?

Als er onvoldoende traanvocht of de kwaliteit van traanvocht onvoldoende is ontstaan droge ogen.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Onregelmatigheden op je oogoppervlak (hoornvlies) waardoor tijdens het knipperen sommige delen niet goed bevochtigd worden;
 • Hormonale veranderingen, bijwerkingen van medicijnen, oogziektes kunnen een verminderde productie van traanvocht veroorzaken;
 • Een verdamping van je traanvocht door dat de het vetlaagje in je traanfilm verminderd. Dit kan komen door een slechte functie van je traanfilm, een onvoldoende productie van slijm, droge lucht waarin je verkeert, oogziekten, onvoldoende of onvolledig knipperen of het niet goed functioneren van de oogleden.;
 • En soms kunnen we helaas niet achterhalen waardoor je droge ogen veroorzaakt worden.

Helpen druppels tegen droge ogen?

Als we weten hoe jouw droge ogen ontstaan kunnen we ze behandelen. Soms is het goed te behandelen met druppels of met een gel, dit noemen we ook wel kunsttranen. Oogdruppels moeten zich kunnen hechten aan het oogoppervlak om te zorgen dat ze de droge ogen voor je kunnen behandelen.

Het grootste nadeel van druppels is dat als ze niet kunnen hechten aan je oog dat je ze na een paar keer knipperen van je oog weggespoeld kunnen zijn. In dit soort gevallen hebben druppels of oogdruppels geen oplossende werking voor langere tijd.

Daarom kijken we altijd eerst naar de oorzaak van je droge ogen en geven we niet zomaar oogdruppels mee. Alleen door de oorzaak te achterhalen kunnen we je goed helpen om de klachten weg te nemen of te verminderen.

Heb je vragen over je droge ogen, behandeling van droge ogen? Maak dan een afspraak bij ons in de winkel.

Last van droge ogen? maak een afspraak.

AFSPRAAK MAKEN