Bij een fundusfoto maken we een foto van het netvlies ook wel retina genaamd. Het netvlies is een lichtgevoelige laag aan de achterzijde van de binnenkant van het oog. Als je het oog zou vergelijken met een “ouderwetse” fotocamera zou je kunnen zeggen dat dit film is achterin de camera. Het netvlies bestaat uit speciale cellen die we receptoren noemen. Deze receptoren zetten beelden om in elektrische signalen, die worden vervolgens via de oogzenuwen naar onze hersenen gestuurd. Hierdoor kunnen we zien. We hebben twee soorten fotoreceptoren: kegeltjes en staafjes.

De kegeltjes (ongeveer 6 miljoen per oog) zorgen ervoor dat we bij daglicht en goede kunstverlichting kunnen zien. Met de kegeltjes kunnen we recht voor ons uit details onderscheiden en kleuren zien. Het scherpst zien we met de kegeltjes.

Met de staafjes kunnen we opzij en in het donker zien. Hiermee zien we echter minder details en kunnen we er dus minder scherp mee kijken. Ook worden met de staafjes geen kleuren waargenomen.

Waarom maken jullie fundus foto’s?

Een goed werkend netvlies (retina) is dus van het grootste belang voor ons zicht. Dat is ook de reden dat we bij alle personen boven de 20 jaar een netvliesfoto ook wel fundusfoto genoemd maken om te beoordelen of het retina gezond is en zijn werking optimaal kan uitvoeren.

Op deze foto beoordelen we het bloedvatverloop, deze zorgt voor de voeding van het netvlies. De fovea (gele vlek), de plaats waar alle kegeltjes zitten en de papil (blinde vlek) de plek waar alle vaten het oog binnenkomen en verlaten, en waar de oogzenuw met het netvlies verbonden is.

Maken jullie vaak een fundusfoto?

Bij elke persoon boven de 20 jaar waar we een oogmeting bij uitvoeren maken we een netvliesfoto met de EasyScan. De EasyScan is een snelle manier voor het maken van een fundusfoto. Op deze manier kunnen we snel zien of je ogen gezond zijn. Als daaruit blijkt dat je oog medische aandacht nodig heeft zullen we je via de huisarts doorsturen. Het zou jammer zijn dat we een bril maken of lenzen bestellen terwijl we in dit stadium al kunnen zien dat een bril of lenzen je zicht niet gaat verbeteren.

Naast de EasyScan maken we ook regelmatig een scan van het netvlies (retina) met een OCT (Ocular Coherence Tomography). Een OCT Scan maakt een gedetailleerdere opname (scan) van je oog, en scant de verschillende lagen in het netvlies. Hierdoor kunnen we op gedetailleerde wijze eventuele netvlies (retina) afwijkingen waarnemen, vastleggen en zeer gericht naar oogarts doorverwijzen.

Fundusfoto voor Diabetes Mellitus.

Het maken van een netvlies (fundusfoto) hoort bij het controleonderzoek van Diabetes Mellitus tot onze standaard. Hoge bloedsuikerwaarden kunnen, zonder dat je het in eerste instantie merkt, je ogen beschadigen. Door elk jaar een netvlies (fundusfoto) te laten maken kunnen we afwijkingen aan het netvlies vroegtijdig signaleren en behandelen.

Wij maken netvliesfoto’s (fundus foto’s) bij ieder oogonderzoek en behoort als standaard onderdeel bij onze oogmeting. Deze snelle scans kunnen ons vertellen of je oog gezond is op bepaalde onderdelen van ons visuele systeem. Als we een uitgebreide foto maken voor de Diabetes Mellitus doen we dit altijd samen met een OCT (Ocular Coherence Tomography)-scan.

Wat zijn de kosten van een Fundus Foto?

Als de netvliesfoto (fundus foto) gemaakt wordt binnen de ketenzorg diabetes, wordt de rekening betaald door je zorgverzekeraar en is het eigen risico niet van toepassing. Hiervoor dien je wel een doorverwijzing van je huisarts te hebben.

  • Altijd advies op maat
  • Grootste collectie monturen in de regio
  • Gediplomeerde optometristen
  • Multifocaal specialisten

Hoe wordt een fundusfoto gemaakt?

Met de funduscamera  maken we van elk oog twee foto’s. Om deze foto’s te kunnen maken ga je voor een camera zitten die de foto’s maakt. In veruit de meeste gevallen kunnen de de foto’s worden gemaakt zonder druppelen. Soms is het echter nodig om de oogpupillen te verwijden, dit doen we met behulp van druppels die de pupil (opening in het midden van de iris) doet verwijden.

Het indruppelen kan soms een licht prikkelend gevoel geven, dit is met een aantal seconden ook weer voorbij. Je ogen zijn alleen een aantal uren gevoelig voor licht doordat de pupilfunctie van het reguleren van de hoeveelheid licht in het oog uitgeschakeld is. Meestal maken we voor het indruppelen van de ogen een nieuwe afspraak. Als we de ogen gaan indruppelen is het raadzaam om een zonnebril mee te nemen. Daarnaast kun je niet deelnemen aan het verkeer als de ogen gedruppeld zijn; het is belangrijk dat iemand je dan naar huis kan brengen.

Wie beoordeelt de fundusfoto?

Bij ons wordt de fundusfoto altijd beoordeeld door de optometrist. Als deze tijdens de oogmeting niet meekijkt beoordeelt hij de foto’s altijd achteraf. Indien de optometrist twijfelt, sturen we de foto’s door naar een oogarts ter beoordeling.

Kan ik wachten op de beoordeling?

Het beoordelen van de foto’s doen we meestal gelijk na de opname. Het kan voorkomen dat we de foto’s collegiaal met elkaar nogmaals willen beoordelen, dit doen we op een vast moment op de dag. Het heeft geen zin om hier op te wachten. Hierover vindt altijd een terugkoppeling van de bevindingen met je plaats.

Wil je ook weten hoe het met je netvlies is? Of heb je vragen over je netvlies? Stel ze via het contactformulier.