Optometrie wordt ook wel oogmeetkunde genoemd. Bij optometrie wordt met behulp van diverse onderzoeken de ogen op hun gezondheid gecontroleerd. Daarnaast is een optometrist in staat om brillenglazen, contactlenzen of andere optische hulpmiddelen aan te meten. Als er medische afwijkingen gevonden worden zal een optometrist altijd doorverwijzen via de huisarts naar de oogarts.

Hoe wordt je een optometrist?

In Nederland is er één 4 jarige opleiding tot optometrist en deze HBO opleiding vind je aan de Hogeschool van Utrecht. In vergelijking tot een opticien is een optometrist hoger en breder oogheelkundig opgeleid.

Hoe blijf je optometrist?

Optometrist is een beschermd beroep door middel van de wet BIG. De optometrist neemt steeds meer taken van een huisarts en een oogarts over in de eerstelijns oogzorg. Door jaarlijkse scholing en bijscholing behouden optometristen hun BIG registratie.

Wat is het verschil tussen een opticien en een optometrist?

Opticien is in Nederland geen beschermd beroep, iedereen mag zich opticien noemen. Wij vinden dat een opticien minimaal een afgeronde en geregistreerde MBO opleiding moet hebben gehad om brillen en contactlenzen aan te meten. Een opticien vind je het meest in optiek winkels.

Een optometrist daarentegen is gespecialiseerd in het herkennen en beoordelen van medische oogafwijkingen en heeft een veel bredere oogheelkundige kennis dan een opticien. Bij ons vind je optometristen in de winkel maar veel optometristen werken in ziekenhuizen en oogklinieken.

Wat is het verschil tussen een oogarts en een optometrist ?

Een oogarts behandelt oog medische afwijkingen en doet chirurgische ingrepen. Een optometrist herkent oogheelkundige ziekten en afwijkingen maar voert geen medische handelingen uit. Een oogarts vind je in ziekenhuizen en klinieken en een optometrist kom je ook tegen in de winkel.

 • Altijd advies op maat
 • Grootste collectie monturen in de regio
 • Gediplomeerde optometristen
 • Multifocaal specialisten

Wat is functionele optometrie?

Functionele optometrie is het zelfde als optometrie. In onze samenleving worden beide termen door elkaar gebruikt . Functionele optometrie is een specialisatie binnen de eerstelijns oogzorg. Functionele optometrie is erop gericht mensen helder zicht te geven die door een visueel probleem niet prettig functioneren in het dagelijkse leven. Het helder zien kost deze mensen veel inspanning.

Door het niet goed functioneren van je ogen kun je klachten hebben als:

 • Hoofdpijn;
 • Slechte concentratie;
 • Slechte oog-hand coördinatie;
 • Het vermijden van leeswerk;
 • Duizeligheid;
 • Jeukende of branderige ogen;
 • Leer-, lees- en schrijf problemen;
 • Het vermijden van leeswerk.

Ook bij ons zijn professionals die functionele optometrie uitoefenen en je dus kunnen helpen met helder zicht.  Herken je één van deze klachten? Maak dan een afspraak bij ons in de winkel en bespreek ze met ons, een bril of lenzen kunnen meer oplossen dan je misschien denkt.

Kan ik bij jullie terecht voor een functioneel optometrisch onderzoek?

Ja! Wij doen ook een functioneel optometrisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek kijken we naar de gezondheid van de ogen en de samenwerking van de ogen. Als de ogen niet optimaal samenwerken kunnen er problemen ontstaan die ons dagelijks functioneren belemmeren.

Bij kinderen zien we vaak dat er wordt gedacht aan dyslexie, terwijl het soms “gewoon” een visueel probleem is. De symptomen lijken nogal op elkaar, dus het is logisch dat de aandoeningen met elkaar verward worden. Als een kind een visueel probleem heeft dan zijn er tal van klachten waarbij ook vaak de oog- hand coördinatie dan ook niet op een natuurlijke manier verloopt.

Wat is een functioneel optometrist?

Een functioneel optometrist is een ‘gewone’ optometrist. De term functioneel optometrist wordt in onze maatschappij gebruikt naast de term optometrist. Een optometrist onderzoekt de gezondheid van de ogen en de samenwerking tussen de ogen.

Waarom werken bij jullie optometristen in een optiek winkel?

Overal worden brillen gemaakt en worden contactlenzen aangemeten in een optiekwinkel. Goed zicht gaat vaak verder dan alleen een goede bril of contactlenzen aanmeten. Goed zicht begint bij gezonde en goed samenwerkende ogen. Als één van deze twee niet optimaal is gaat een bril nooit een goede en rustige kijkervaring opleveren. Daarom kijken we altijd verder dan alleen de sterkte van je ogen.

In sommige gevallen zullen we je eerst via de huisarts doorsturen naar de oogarts omdat er medische zorg nodig is. In dit soort gevallen verkopen we je liever geen bril omdat dit je kijkprobleem niet gaat oplossen. Als oog medische zorg verleend is, kijken we samen naar hoe we jou kunnen voorzien van het beste zicht.

Is het normaal dat er in een optiekwinkel optometrie wordt bedreven?

Aangezien optometrie een wetenschap is die de ogen en de samenwerking ertussen bestudeerd heeft, heeft het veel raakvlakken met de optiek. Dus ja wij vinden het een normale zaak dat een optometrist werkt in de winkel en met de opticiens meedenkt in helder zicht voor jou. In heel veel optiekwinkels wordt echter geen optometrie bedreven, dat wil niet zeggen dat ze geen goede brillen maken, maar is minder brede oogheelkundige kennis aanwezig waardoor sommige oplossingen niet geboden worden.

 

Meer weten over onze optometrie?

CONTACT OPNEMEN