Diabetes Mellitus, wordt ook wel in de volksmond suikerziekte genoemd. Dit is een stofwisselingsziekte die aangeboren kan zijn maar dat hoeft niet. Bij deze stofwisselingziekte speelt je alvleesklier (pancreas) een belangrijke rol. Suikerziekte is een chronische aandoening die de suikerstofwisseling verstoort. Als gevolg hiervan heb je teveel suiker in je bloed en krijgen de cellen in je lichaam te weinig brandstof.

Diabetes Mellitus kan ook problemen veroorzaken aan de bloedvaten in je oog. Daarom vind je het terug op onze website. Hieronder vertellen we iets over de mogelijke gevolgen van suikerziekte aan je ogen.

We onderscheiden 2 soorten typen suikerziektes:

  • DM-type 1: de insuline-afhankelijke diabetes; deze treedt doorgaans voor het 30elevensjaar op.
  • DM-type 2: de zgn. ouderdoms-diabetes; deze openbaart zich meestal op latere leeftijd.

Welke oogproblemen kunnen ontstaan bij diabetes mellitus?

Mensen met suikerziekte kunnen verschillende oogheelkundige problemen hebben:

Afwijkingen in je Netvlies (Diabetische retinopathie of DRP)

Jouw netvlies heeft bloedvaatjes die ervoor zorgen dat het de nodige zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Door de suikerziekte kan er beschadiging optreden aan deze bloedvaten, dit kunnen kleine bloedingen en lekkages van de bloedvaten zijn. Als er een zuurstoftekort ontstaat kunnen er in je oog nieuwe bloedvaten ontstaan. Deze nieuwe bloedvaten zijn kwetsbaar en deze kwetsbaarheid kan vervolgens voor problemen zorgen.

De afwijkingen hoeven niet direct klachten te veroorzaken waar je last van hebt. Als er echter afwijkingen in de macula (gele vlek) optreden geeft dit, net name, een wazig zicht. Als deze afwijkingen niet op tijd worden herkend en behandeld kan dit ernstige schade meebrengen aan je gezichtsvermogen. Regelmatige controle van je ogen is dan ook extra belangrijk.

Een schommelend gezichtsvermogen (visus)

Aangezien de suikerspiegel in je bloed en je ooglens schommelt veranderd het licht brekend vermogen van je ooglens waardoor ook de sterkte en de gezichtsscherpte schommelen. Als je dit hebt is het erg lastig maar het is niet ernstig. Dit komt veel voor wanneer je suiker slecht is ingesteld. Zodra de suikerspiegel stabiel is verdwijnt het wisselende zicht. Als je hier last van hebt is het ook aan te raden om een oogmeting meerdere keren te herhalen, soms met wel twee weken ertussen. Het beste kun je echter wachten totdat je suikerspiegel stabiel is.

Wanneer moet ik mijn ogen laten screenen bij suikerziekte?

Als je DM type 1 bent moet het eerste oogonderzoek 5 jaar na het stellen van de diagnose plaatvinden. Bij DM type 2 moet binnen 3 maanden je eerste oogonderzoek uitgevoerd worden. Daarna vind er jaarlijks een controle plaats.

De screening van je ogen bij diabetes mellitus wordt bij ons, net als in het ziekenhuis, uitgevoerd door de optometristen.

Wat doen jullie tijdens dit oogonderzoek en hoelang duurt het?

In dit onderzoek kijken we naar je gezichtsscherpte, je oogdruk en je netvlies. Voor het onderzoek van je netvlies maken we een fundus foto.

Hiervoor gebruiken we druppels die je pupillen verwijderen. Deze druppels hebben als gevolg dat je tijdelijk wazig gaat zien en je ogen zijn gevoeliger voor licht. Deze gevolgen kunnen 3 a 4 uur aanhouden, daarom is het raadzaam om bij dit onderzoek niet zelf met de auto te komen en om een fijne zonnebril mee te nemen.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten omdat de druppels enige tijd moeten inwerken.

Wanneer naar de oogarts?

De optometristen van Sven voor Ogen werken veel samen met huisartsen en oogartsen. Als we netvliesafwijkingen constateren als gevolg van de diabetes mellitus (diabetische retinopathie), je alsnog wordt doorgestuurd naar de oogarts. Net als bij andere oogafwijkingen die door een oogarts gezien en/of behandelt moeten worden.

Heb je vragen over dit onderzoek mag je ons altijd bellen. Heb je echter al een doorverwijzing van je huisarts voor een diabetische retinopathie dan kun je in onze online agenda een afspraak maken voor dit onderzoek.

Afspraak maken voor Diabetische retinopathie

AFSPRAAK MAKEN