Macula Degeneratie

Gepubliceerd op 1 april 2019.

Steeds meer mensen hebben leeftijdsgebonden Macula Degeneratie. In sommige gevallen kunnen wij je helpen om de symptomen te herkennen en helpen om erger te voorkomen. Soms verwijzen we ook via de huisarts door naar de oogarts. Hieronder schrijven we wat Macula degeneratie is, welke klachten het meebrengt, wat je er tegen kan doen en wat wij voor je kunnen doen.

Wat is Macula Degeneratie ?

Macula Degeneratie wordt ook wel slijtage van het netvlies genoemd. Macula Degeneratie ontstaat wanneer de lichtgevoelige cellen in het centrum van het netvlies (de Macula) slijtage vertonen. Deze slijtage van de Macula is de meest voorkomende vorm en noemen we ook wel de leeftijdsgebonden Macula Degeneratie.

Er zijn twee verschillende vormen:

Droge Macula Degeneratie

Deze vorm begint als kleine gele afzettingen van afvalproducten, drusen genoemd. Deze vetachtige afvalstoffen hopen zich op onder chet netvlies en macula, waardoor het aantal kegeltjes vermindert. Door gebruik van hoog gedoseerde vitaminepreparaten wordt het voortschrijden van de aandoening vertraagd.

Natte Macula Degeneratie.

Bij de natte vorm  verloopt het proces van slechter zien veel sneller dan bij droge macula degeneratie. Natte LMD ontstaat als er zeer kleine bloedvaatjes achter de macula gaan groeien. Omdat de wanden van deze bloedvaatjes aangetast zijn, lekt bloedplasma. Natte LMD is een chronische aandoening en wordt behandeld met injecties.

Welke klachten kennen Macula Degeneratie?

Macula Degeneratie kenmerkt zich als eerste door vertekening of vermomming van beelden in het centrum van je zicht.

Wat kun je doen om het risico op Macula degeneratie te verkleinen?

Je kunt helpen je ogen te beschermen  door een aantal dingen in je levensstijl in acht te nemen:

  • Draag een zonnebril in de zon;
  • Gebruik voeding met veel fruit en donkere bladgroenten;
  • Beperk alcohol;
  • Gebruik van hooggedoseerde vitaminepreparaten als MacuShield.

Wil je weten hoe het met jou ogen is?

Om diagnose Macula Degeneratie vast te stellen zijn er verschillende methodes zoals een FAG-foto of een OCT-scan, waarbij beelden van de achterkant van je oog gemaakt worden. Bij Sven voor Ogen voeren we oogonderzoek uit met behulp van OCT-scan (Optical Coherence Tomography). Je mag hier altijd een afspraak voor maken, als je een doorverwijzing van de huisarts hebt zijn de kosten gedekt door de zorgverzekeraar.