Voor  oogmetingen bij kinderen hebben wij speciaal een orthoptiste in dienst. Een orthoptiste is onder andere gespecialiseerd in kinderogen.  Kinderen tot 8 jaar worden bij ons altijd door een orthoptiste gemeten. Vanaf 8 jaar kunnen optometristen ook de kinderogen opmeten. De orthoptist en de optometrist overleggen bij ons met elkaar om zo te zorgen voor een optimale oogzorg bij kinderen.

Hoe gaat de ogentest bij een kind ?

De ogentest bij kinderen duurt ruim een uur.  De ogen van de kinderen worden na een volledig onderzoek vaak ook gedruppeld om zo een nauwkeurige brilsterkte meting te kunnen uitvoeren. Kinderogen zijn nog erg flexibel en kunnen onnodig scherpstellen ( accommoderen). Door de oogdruppels worden de pupillen verwijd en wordt het vermogen om scherp te stellen tijdelijk stilgelegd. Hierdoor gaat uw kind wazig zien en kan fel (zon-)licht hinderlijk zijn.

Het is dan ook handig om een zonnebril mee te nemen. De werking van de druppels kan gemiddeld 24 uur aanhouden.

Kan ik ook een afspraak maken bij de opticien voor een ogentest bij kinderen?

Nee, kinderogen vragen een specifiekere oogmeting dan de ogen van een volwassene. Kinderen zijn heel goed in staat om een beeld scherp te stellen (accommoderen) en daardoor beïnvloeden ze de oogmeting onbewust. Met druppels wordt het accommodatievermogen tijdelijk uitgeschakeld en kan de werkelijke bril sterkte worden gemeten .

Het druppelen van de ogen is een medische handeling en mag alleen uitgevoerd worden door speciaal opgeleide mensen. Een opticien mag niet druppelen en heeft ook niet de kennis en de ervaring om kinderogen te meten. Daarom maak je bij ons een afspraak bij de orthoptist of een optometrist voor je kind.

Bij een orthoptist kun je ook terecht voor andere klachten, zoals hoofdpijn, leesproblemen of scheelzien. Samen met de orthoptist kijkt u wat de beste behandeling is om de klachten op te lossen. Dat kan zijn bijvoorbeeld zijn;  pleisters om een lui oog te behandelen, oogspier-oefeningen om oogspieren versterken en samenwerking te verbeteren tussen de ogen of een bril of contactlenzen om de gezichtsscherpte te verbeteren. Wij zullen dus altijd samen met je overleggen wat de beste oplossing is voor je kind.

Wat kost een ogentest voor kinderen?

Een ogentest voor kinderen wordt vergoed via de zorgverzekering als u een doorverwijzing heeft van uw huisarts of consultatiebureau- / schoolarts.

Een ogentest bij peuters (kinderen van 3 jaar en 4 jaar).

Goed zicht bij peuters is erg belangrijk voor de algehele ontwikkeling. Bij het consultatiebureau wordt er op de leeftijd van 3 jaar en 3 jaar + 9maanden altijd een ogentest afgenomen om te kijken wat de gezichtsscherpte is van beide ogen. Mochten zij afwijkingen zien zullen ze je doorverwijzen naar een orthoptist.

Heeft uw kind een gezichtsscherpte onderzoek gehad en twijfelt u aan de uitkomst? Maak een afspraak bij ons in de winkel voor een second opinion, kost je niets, maar kan wel al je zorgen wegnemen.

Hoe weet ik of mijn peuter goed ziet?

Peuters zijn goed in staat om te functioneren met minder zicht. Ze weten niet anders en passen zich aan in het dagelijks leven en ze kunnen ook nog erg scherpstellen met hun ogen (accommoderen). Als je het gedrag van peuters observeert krijg je als ouder veelal een beeld bij of ze alles goed zien.

Dicht op de tv zitten om te kijken, dichterbij een voorwerp gaan staan om het te bekijken, veel vallen of struikelen of veel knijpen met de ogen kunnen signalen zijn van een mindere gezichtsscherpte bij peuters. Als je met je kind onderweg bent op de fiets, lopend of in de auto kun je ook eens vragen wat ze zien, welk beest er in de wei staat bijvoorbeeld. Of welke cijfers op de auto voor je staan. Het antwoord vertelt veel over de gezichtsscherpte van het kind.

Is het verstandig om de ogen van de kinderen elk jaar te laten meten?

Ja, want kinderogen kunnen tijdens de groei veranderen. Dit is vooral belangrijk als er al twijfels zijn of als ouders ook een bril dragen. Een oogafwijking kan namelijk erfelijk bepaald zijn. Tegenwoordig gebruiken ook veel jonge kinderen de telefoon en tablet. Deze kijkafstand en het blauwe licht van de deze apparaten zijn erg slecht voor kinderogen. De kinderogen kunnen hierdoor een sterke bijziendheid ontwikkelen op jonge leeftijd. Dit kan leiden tot verdunning van het netvlies, waardoor op latere leeftijd klachten kunnen ontstaan die lijden tot netvliesloslating, bloedingen in het oog en mogelijk ook blindheid. Veel recente onderzoeken wijzen uit dat vroegtijdige signalering en behandeling van deze bijziendheid essentieel is om de schade op latere leeftijd te voorkomen. Dus laat de ogen van kinderen regelmatig controleren.

Moet ik naar de oogarts voor een ogentest bij mijn kind?

Een oogarts is heel goed in medische (pathologische) oogproblemen te behandelen. ‘Zicht’ problemen zijn voor een groot deel gewoon op te lossen met bril, oefeningen en/ of pleister. Hiervoor is een bezoek aan de oogarts niet direct noodzakelijk. In het ziekenhuis worden de kinderen ook veelal onderzocht door orthoptisten en/of optometristen.  Ook bij ons in de winkel kun je een afspraak maken met een orthoptist of optometrist. Indien nodig verwijzen zij uw kind naar een oogarts in een ziekenhuis.

Twijfel je waar de ogen van uw kind de beste aandacht krijgen die ze nodig hebben? Of wil je gewoon weten hoe het met de ogen van uw kind is? Loop binnen en stel je vragen of maak een afspraak.