Een orthoptist is vooral werkzaam in een oogheelkundige kliniek van een ziekenhuis en soms ook in een optiek winkel. Een orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking van de ogen, oogbewegingen en meet de brilsterkte. Ze doet vooral onderzoek bij kinderen, maar soms ziet ze ook volwassenen. Daarnaast is een orthoptist nauw betrokken bij de ontwikkeling van gezichtsscherpte bij kinderen.

Een orthoptist onderzoekt en behandeld met name de volgende klachten en/of problemen op het gebied van :

  • Scheelzien (strabismus)
  • Lui oog ( amblyopie)
  • Dubbelzien (diplopie)
  • Oogbewegingsstoornissen
  • Specifieke hoofdpijn- en leesklachten
  • Brilafwijkingen
  • Slechtziendheid

Hoe zie een orthoptisch onderzoek eruit?

De orthoptist vraag eerst naar allerlei gegevens die van belang zijn voor jouw onderzoek. Na het opnemen van de anamnese zal de orthoptist de samenwerking van de ogen, oogstand en de oogbewegingen onderzoeken met behulp van verschillende testen die speciaal zijn gericht op onderzoek bij kinderen.

Vervolgens wordt ook de gezichtsscherpte gemeten, indien mogelijk worden de ogen afzonderlijk gemeten. Afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind, gebruikt de orthoptist hiervoor  plaatjes, figuren, cijfers of letters op verschillende afstanden.

In de meeste gevallen zal de orthoptist daarna beide ogen druppelen met oogdruppels. Door deze oogdruppels worden de pupillen verwijdt en wordt het vermogen om scherp te stellen tijdelijk stilgelegd. Hierdoor gaat uw kind wazig zien en kan fel (zon-)licht hinderlijk zijn.

Wanneer de druppels voldoende zijn ingewerkt, vindt de brilsterkte meting plaats. De orthoptist bepaalt met behulp van een speciaal lampje en glaasjes de brekingsafwijking van de ogen. Hierna kan nog de binnenzijde van het oog worden beoordeeld op afwijkingen.

Als het orthoptisch onderzoek is afgerond, zal de orthoptist de bevindingen en de prognose met jou (en je kind) bespreken en een passend behandelplan opstellen. Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt. Als de oorzaak van de afwijking (tevens) op het gebied van een ander specialisme ligt, zal de orthoptist je hierover adviseren of doorverwijzen.

Wat is het verschil tussen een orthoptist en een optometrist?

Een optometrist kijkt vooral naar oogafwijkingen (pathologie). Een optometrist schrijft brillenglazen, contactlenzen en/of andere optische hulpmiddelen voor. Daarnaast voert hij of zij ook functieonderzoeken uit als bijvoorbeeld fundoscopie, biometrie, gezichtsveldonderzoeken, pachymetrie of corneatopografie.

Een orthoptist daarentegen kijkt naar de samenwerking tussen de ogen en is in dit specifieke deel van de oogzorg gespecialiseerd. Deze samenwerking kan op alle leeftijden verstoord raken. Daarnaast meet de orthoptist ook de gezichtsscherpte bij kinderen.

Wat doet de orthoptist bij jullie in de winkel?

De orthoptist bij ons in de winkel meet de gezichtsscherpte bij  kinderen en kijkt naar de oogstand, oogbewegingen en samenwerking tussen de ogen met name bij de kinderen. De orthoptist bij ons in de winkel is vooral gespecialiseerd op het gebied van leesproblemen, dat mogelijk veroorzaakt door een oogheelkundig/orthoptische afwijking. Ze doet het volledige orthoptische onderzoek identiek aan het orthoptisch onderzoek in het ziekenhuis.

 

 

Twijfel je over de gezichtsscherpte bij een van je kinderen of is er op het consultatie bureau een afwijking geconstateerd? En wil je graag een afspraak bij ons in de winkel bij de orthopist? Vul dan het contactformulier in en wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Afspraak maken?

NEEM CONTACT OP